"Mesures ambicioses". Aquesta va ser la promesa que va recórrer els passadissos del Congrés dels Diputats el dilluns per indicar quin seria el debat que faria el president Pedro Sánchez durant el debat de l'estat de la nació, que ha arrencat aquest dimarts i que s'allargarà fins dijous. En un discurs marcadament social que mostra un gir a l'esquerra, el president de l'Executiu ha anunciat mesures que han estat ben rebudes per Unides Podem, que dilluns mateix assegurava que no sabien què anunciaria el president. 100% de gratuïtat dels abonaments de Rodalies, impostos sobre grans empreses elèctriques i entitats bancàries han estat algunes de les mesures que ha anunciat Sánchez, en un discurs on ha reivindicat una gestió d'esquerres davant les adversitats que travessa el país per la inflació derivada de la guerra de Rússia i Ucraïna i l'acumulació de dificultats iniciades des de la pandèmia.

 

"No va de girs, va de mesures", ha valorat la vicepresidenta Yolanda Díaz en una atenció als mitjans just després de la intervenció de Sánchez, on la dirigent d'Unides Podem ha reivindicat que allò important és atendre les necessitats de la ciutadania més enllà de parlar de canvis ideològics en el discurs de Sánchez. De fet, mentre es duia a terme el discurs, la també ministra d'Unides Podem Ione Belarra ha celebrat que es comenci a concretar "un canvi de rumb al Govern" que passa per avenços socials i acabar amb els privilegis de grans empreses, ha escrit en el seu perfil de Twitter.

Sánchez, que ha arribat a dos quarts de dotze del migdia al Congrés, pocs minuts després que el líder de l'oposició Alberto Núñez Feijóo, ha començat el seu discurs reivindicant les mesures fetes fins ara en la legislatura, "avenços indiscutibles", però ha assegurat que no parlaria del passat sinó del futur, perquè ara "els espanyols no volen sentir-nos parlar del que va bé, sinó d'allò que va malament". Ha cridat a no caure en discursos catastrofistes que proposen "solucions falses i enganyoses", en referència als partits de la dreta, i ha emplaçat a gestionar partint de dosis de realitat per analitzar la situació actual on la crisi energètica anirà en augment a causa de la dependència al gas rus. En aquest sentit, ha apuntat que caldrà adoptar mesures individuals i col·lectives per estalviar energèticament, com pot ser l'increment del teletreball, fomentar el transport públic, abaixar "un poc la temperatura" de la calefacció o apujar-la en l'aire condicionat: "Res que atempti contra el nostre mode de vida però si accions que permetin defensar valors i un mode de vida quan es veu atacat".

Crida a les grans empreses

Però després d'anunciar aquestes recomanacions, ha entrat en matèria per explicar les "mesures ambicioses" promeses. Així, a partir de setembre entrarà en vigor la gratuïtat total dels abonaments de Renfe multiviatge, una mesura que s'allargarà fins el 31 de desembre. Pel que fa a l'impost a les entitats bancàries, aquest tindrà una duració de dos anys i s'estima que permeti recaptar 1.500 milions d'euros, mentre que l'impost a grans empreses elèctriques gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts entre 2022 i 2023, amb la previsió de recaptar 2.000 milions d'euros l'any. "El govern no tolerarà que les empreses s'aprofitin de la situació per obtenir una major riquesa", ha dit Sánchez quan ha anunciat aquestes mesures que han rebut una forta ovació dels seus a l'hemicicle. A més, també ha fet una crida a les "grans empreses" perquè destinin tots els beneficis suplementaris derivats de les conseqüències de la guerra a millorar les condicions dels treballadors. "El govern espanyol no farà com els governs del Partit Popular en la crisi financera, quan eren dèbils amb els forts i forts amb els dèbils", ha etzibat Sánchez, fent múltiples referències contra un PP que està creixent després de les últimes eleccions autonòmiques a Andalusia o Castella i Lleó.

L'objectiu? Protegir els treballadors i la classe mitjana, ha repetit Sánchez en el seu discurs, on també ha desenvolupat una bateria de mesures per "protegir la majoria social". Així, es donarà una beca complementària de 100 euros mensuals a tots els estudiants majors de 16 anys que ja gaudeixen d'una beca, que rebrà un milió d'alumnes de setembre a desembre "perquè ningú abandoni els seus estudis per motius econòmics". També ha anunciat la creació d'un centre estatal de salut pública per millorar la gestió de les emergències sanitàries i reforçar la salut pública del país, ajudes per desenvolupar l'autoconsum en edificis públics, així com també la incorporació del llenguatge "de programació i robòtica" a l'educació Infantil, Primària i Secundària. En l'àmbit d'habitatge, la bonificada serà la Comunitat de Madrid, on es construiran fins a 12.000 habitatges, dels quals el 60% seran públics.

En tot moment, Sánchez ha volgut marcar distància amb els anteriors governs espanyols del Partit Popular, i ha llençat la pregunta de saber "què hauria passat" si haguessin estat governant altres davant de les dificultats actuals que assetgen l'estat espanyol però també els països de la Unió Europea: "El compromís és anar a a per totes per defensar l'interès de la majoria social. Em deixaré la pell per defensar la classe treballadora del nostre país", ha resumit.