Com era d’esperar, l’acord entre el Govern i el PSC per desbloquejar els pressupostos de la Generalitat s’ha convertit també en una batalla campal entre els partits independentistes i exsocis de l’executiu. Un cop fet públic el pacte, Junts per Catalunya ha acusat ERC d’abandonar la majoria independentista per reeditar un tripartit. La resposta dels republicans s’ha fet esperar tan sols uns minuts, en boca de la seva portaveu nacional i secretària general adjunta Marta Vilalta: “Qui abandona és Junts desmarcant-se dels pressupostos, no aquells que fem possible que el país avanci, en la desjudicialització i en l’autodeterminació”.

🔴 Acord per als pressupostos de la Generalitat | DIRECTE

En roda de premsa des del Parlament aquest dimecres al migdia, Marta Vilalta ha defensat que ERC sempre ha treballat en “enteses amb aquells amb qui compartim objectius” amb l’objectiu de respondre als consensos socials. Ho ha contraposat amb l’actitud de Junts, fent una llista: “Va decidir aixecar-se de la taula de negociació amb l’Estat, sortir del Govern i ara ha decidit desmarcar-se d’un acord de país”. És per això que ha retornat el bumerang: “Qui abandona deu ser Junts, ERC no ho fa. Qui abandona és qui s’exclou de tots aquests acords i consensos, i abandona la possibilitat de construir solucions, utilitat i respostes a la ciutadania”.

“Posem per davant els interessos col·lectius i busquem aliances que ens permetin servir la gent”, ha defensat la portaveu republicana, que ha reiterat que “l’objectiu és ser útils en el dia a dia a la ciutadania i ser útils per resoldre el conflicte polític, a través de l’amnistia i l’autodeterminació”. En aquest sentit, Marta Vilalta ha reblat: “Això fa ERC, sense buscar excuses ni abandonar responsabilitats. Amb aquests pressupostos ho hem tornat a fer possible”.

Vilagrà: "La majoria del 52% continua sent-hi"

S’han desencallat els pressupostos de la Generalitat gràcies a un acord entre el Govern i el PSC. Però no és més que això, “un acord de pressupostos”. Així ho ha volgut deixar clar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que al mateix temps ha respost a Junts per Catalunya que “la majoria del 52% continua sent-hi”. Per això ha instat els juntaires a continuar parlant per ampliar el suport dels comptes al Parlament. Un cop desbloquejades les negociacions, el Consell Executiu es reunirà de forma extraordinària aquest dijous a les deu del matí per aprovar el projecte. Abans, aquest dimecres a la tarda, el president Pere Aragonès i el cap de l’oposició Salvador Illa signaran el pacte al Palau de la Generalitat.

 

La tramitació en 45 dies

Abans de Nadal, el Govern va aconseguir tancar un primer acord de pressupostos amb els comuns. Però els números no eren suficients al Parlament i calia un segon grup, el PSC o Junts per Catalunya. Fins que no ho tingués lligat, no volia dur els comptes de la Generalitat a la cambra catalana, encara que fos fora del termini del 31 de desembre, per evitar un nou revés parlamentari. Ara l’acord amb els socialistes ja hi és, ja disposa 74 diputats, i es posa en marxa tota la maquinària legislativa. Quan podrien entrar en vigor? Accelerant al màxim tots els passos, fins a mitjans de març no estarien definitivament aprovats. El procediment està degudament establert al reglament del Parlament.