Després de dies covant-se, aquest diumenge es va fer palesa la ruptura per la Diada. Esquerra Republicana no va anar a la manifestació de l’ANC, on l’entitat va carregar contra els governants, a qui va exigir “independència o eleccions” i va amenaçar de presentar-se amb una “llista cívica”. No és l’únic front que tenen els republicans, sinó que en tenen més, començant per Junts per Catalunya, els seus socis. Aquest mateix dilluns, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha suggerit una possible sortida del Govern de la Generalitat. La portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha respost a tots avui. Per una banda, rebutgen unes eleccions anticipades, que serien “irresponsables”. De fet, ha denunciat la lògica “populista” de l’Assemblea. Per altra banda, ha desafiat Junts a “decidir” què volen fer, recordant-los que no es pot fer de govern i oposició al mateix temps. Una Vilalta que s’ha mostrat disposada a reconstruir la unitat estratègica, però obrint l’espai a “tots els actors”, també sobiranistes.

L’endemà de la manifestació de l’ANC, des de Calàbria es mostren convençuts de la decisió que van prendre de no anar-hi. En la roda de premsa posterior a l’executiva, Marta Vilalta ha reivindicat les anteriors Diades, les del “milió i mig de persones”, i no les convocatòries que "exclouen". Dit això, però, s'ha mostrat oberta a recomposar el consens estratègic per avançar. Durant els pròxims dies iniciaran contactes i converses amb els actors habituals de l'independentisme, però els republicans també insisteixen que volen obrir aquest espai de coordinació a altres actors, que vagi més enllà de l'espai independentista. "Per interpel·lar tothom, fins i tot del moviment sobiranista", ha reblat, apel·lant als "consensos del 80%".

 

S'obren a "reconstruir" un "consens estratègic" però mantenen que la seva aposta, la taula de diàleg, és la més encertada. I ha desafiat els qui tinguin alternatives “més enllà de les proclames fàcils” que les facin, perquè de moment no les han posat damunt la taula. “Encara no hi ha hagut cap altra alternativa que criticar la proposta d’ERC”, ha rebatut la dirigent republicana. I ha afegit: “Aquells que creguin que es pot fer una DUI, que ho diguin i diguin de quina manera s’aguanta i se sosté. Això no va de desitjar-ho molt i cridar molt fort. Si no, ja seríem independents”.

Resposta a l'ANC i Junts

Les ferides de la Diada són evidents. En la valoració de la jornada, Vilalta ha advertit que “el populisme i l’antipartits segur que no ens ajudarà a acostar la República Catalana”. En aquest sentit, els republicans rebutgen l’ultimàtum de l’Assemblea per unes eleccions anticipades: “En el context actual seria profundament irresponsable. Ens volem centrar en ser útils per a la ciutadania”. I, si bé ha expressat respecte per la quarta llista que va defensar Dolors Feliu aquest diumenge, ha alertat dels seus riscos: “El que sabem segur és que a les últimes municipals una quarta llista [Primàries, encapçalada per Jordi Graupera] va afectar l’independentisme a Barcelona i va impedir que Ernest Maragall fos alcalde”.

Ha hagut de respondre a l'ANC i també a Junts, després que aquest dilluns, en una entrevista, la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, hagi defensat que la seva sortida del Govern és "perfectament possible". Davant d’aquesta amenaça, la secretària general adjunta d’ERC ha assegurat que ells treballaran per a “estabilitzar i enfortir el govern del nostre país” i ha desafiat Junts si té una alternativa a l’actual coalició: “Si algú té altres propostes, que ho decideixi legítimament. Però no es pot fer d’oposició i de govern al mateix temps”. Ha reivindicat que, mentrestant, seran “útils a la gent” en el dia a dia i “faran passos en ferm, no en fals, cap a la República Catalana”.

Pressupostos sense el PSC

A les portes de la negociació dels pressupostos catalans, els republicans continuen situant com a socis preferents tant la CUP com els comuns, amb qui “hem compartit part de la legislatura”. Ara bé, ha afegit Vilalta que “el que segur que no és una prioritat ni un bon escenari és negociar amb el PSC, amb qui representem projectes antagònics de país”.