L’enfrontament soterrat entre el Partit Popular i Vox a la recerca de l’anomenat ‘vot útil’ a les eleccions generals del 28 d’abril ha portat a inesperats fitxatges ideològics per un i altre partit perquè en joc hi ha la clau de volta que podria decantar les eleccions a favor del PSOE o bé del pacte de la dreta dura representada per PP, Vox i Cs: els diputats de les províncies menys poblades de l’Estat, ja que si els vots es reparteixen entre les formacions de dreta i ultradreta no farien més que beneficiar els socialistes i Pedro Sánchez.

En aquest context, els famosos titelles Epi i Blas han ‘fitxat’ pel Partit Popular a través d’un vídeo que ha corregut entre càrrecs del partit de Pablo Casado a través de les xarxes socials. En ells es recorre a l’infal·lible sistema pedagògic de ‘Sesame Street’ -repetir conceptes elementals amb recreació sobre el terreny de què signifiquen-, per a fer entendre que votar Vox a les eleccions espanyoles del 28-A pot ser beneficiós per a Pedro Sánchez.

El vídeo, d’un minut de durada, comença amb Epi dient a Blas que votarà Vox per “fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa", i Blas replica que primer ha de saber com funciona la llei d’Hondt, posant com a exemple la circumscripció electoral de ‘Barrio Sésamo’, on el PP es podria quedar sense un escó si només dos dels seus veïns optessin per votar als d’Abascal.

El fitxatge dels titelles arriba precisament en paral·lel a la petició del líder del PP, Pablo Casado, als "partits nous", en una clara referència a Vox, a que facin una "reflexió" sobre si convé que es presentin o no en les circumscripcions petites en les eleccions generals del 28 d'abril. Ho ha argumentat dient que això farà que es "divideixi el vot" de la dreta i, per tant, surti beneficiat el PSOE i Podemos.

Els últims de Filipines contraataquen

Al seu torn, Vox, que ja ha rebutjat la proposta perquè considera que fer-ho seria renunciar al seu “compromís amb Espanya", ha reaccionat amb un altre fitxatge, aquest més d'acord ideològicament, el dels últims de Filipines, el destacament espanyol que va continuar fent la guerra en aquell arxipèlag quant ja s’havia signat la pau i es van negar a rendir-se tot creient que els enredaven.

Amb un vídeo de contraatac, Vox apunta que “davant els que només ofereixen por, l’Espanya Viva demostrarà que un cop més no tem a res ni a ningú”. Amb intervencions d’Abascal i Ortega Smith i imatges de la pel·lícula ‘Los últimos de Filipinas’ del 1945 -hi ha una versió moderna, de 2016-, es fan abrandades crides patriòtiques per a que els ciutadans facin “història” amb el seu vot davant els “traïdors” a Espanya.

Entre Epi i Blas i els últims de Filipines, cal restar a l’espera de com reaccionarà Ciutadans, una formació que, per cert, té els seus propis i inesperats problemes a les Illes Balears.