El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat als "partits nous", en una clara referència a Vox, que facin una "reflexió" sobre si convé que es presentin o no en les circumscripcions petites en les eleccions generals del 28 d'abril. Ho ha argumentat dient que això farà que es "divideixi el vot" del centredreta i, per tant, surti beneficiat el PSOE i Podemos.

Així s'ha pronunciat en un acte a Saragossa amb afiliats del PP, on ha posat de relleu que el Partit Aragonès (PAR) hagi pres la decisió "responsable" de no presentar-se a les generals -es va presentar amb el PP en les de 2015 i les de 2016- perquè no hi hagi "dispersió del vot constitucionalista". Al seu entendre, "és una cosa digna d'agrair".

"El que tinc que dir és que tant de bo altres partits també fessin aquesta anàlisi de responsabilitat i és pensar que en aquelles convocatòries electorals en les que no tindran representació en algunes circumscripcions, si val la pena dividir el vot perquè alguns escons passin al PSOE i a Podemos", ha manifestat.

En aquest punt, ha explicat que hi ha províncies "de menys de sis escons", que suposen "gairebé la tercera part del Congrés", en les quals els últims escons d'aquestes circumscripcions ("uns 20") "basculen entre el PP, el PSOE o Podemos".

Per això, ha insistit que "la reflexió que cal fer és si val la pena" que "partits nous", en al·lusió a Vox, vagin a permetre una fragmentació del vot constitucionalista en aquestes províncies, de manera que aquests escons vagin a "engrossir les files de l'esquerra radical, en mans de Torra, els independentistes i els batasuns".

Destaca l'acord entre ERC i Bildu

A més, ha destacat que ERC i Bildu han arribat a un acord davant de les generals per "tenir grup parlamentari propi i unit" després de les generals. Segons ha dit, els independentistes "es posen d'acord per trencar Espanya" i els constitucionalistes estan "fragmentant el vot".

Al seu entendre, hi ha votants que creuen que ara també podran sumar com va passar en les eleccions andaluses de desembre. "No se n'adonen que a Andalusia les províncies tenien més de deu escons", ha postil·lat, per insistir en el que pot passar el 28 d'abril en províncies de tres, quatre i cinc escons.

"Els deixo en aquesta reflexió i hauran de contestar alguns partits sobre si això és una cosa positiva per al seu electorat o si potser se n'adonen que el seu electorat comença a pensar que és millor concentrar el vot en les generals per no tenir un altre Govern frankenstein o sanchestein", ha avisat.

Casado ha assegurat que el PP ha complert el que ha promès i està tendint "la mà" a altres forces, a les que respecta "molt" perquè defensen la Constitució i la unitat d'Espanya. "Però que potser es converteixen en els millors aliats d'una dispersió del vot que pogués, segons les enquestes, revalidar el Govern més letal de la història recent d'Espanya", ha conclòs.

Vox rebutja la proposta

Hores després, la formació d'ultradreta liderada per Santiago Abascal ha rebutjat la proposta dels populars. "Aquesta formació política manté el seu compromís amb Espanya", han assegurat des del partit. Sobre el vot útil, Abascal l'ha qüestionat argumentant que "amb el mateix argument, Vox hauria de demanar al PP que retiri la seva candidatura en aquelles comunitats autònomes en què aquest partit polític estigui per sobre dels populars en intenció de vot".