L'enviament de policies espanyols per la Diada, com el ministeri de l'Interior ja va fer davant el referèndum de l'1-O, llavors amb un govern del PP, ha irritat l'independentisme. Com va informar divendres El Nacional, fins a 250 agents antiavalots del Cos Nacional de Policia (CNP) es desplaçaran a Catalunya dins de l’operatiu dissenyat per la policia espanyola per reforçar la seva presència en ocasió de la celebració de la Diada Nacional. Es tractarà d’efectius desplaçats expressament des de Castella, Astúries i el País Valencià.

L'advocat Gonzalo Boye s'ha preguntat obertament: "Per què tot això?".

Alguns ho han atribuït a la possibilitat que el govern espanyol ja tingui notícia que la sentència del Tribunal Suprem sobre el president Quim Torra serà inculpatòria. I també hi ha hagut altres reaccions:

Segons fonts policials, la missió d’aquests efectius de reforç serà garantir la seguretat d’edificis de titularitat estatal, com ara la Delegació del govern espanyol a Barcelona i les subdelegacions de Tarragona, Lleida i Girona, l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social, entre d’altres.

Es tracta d’edificis davant dels quals hi ha previstes mobilitzacions convocades per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que a causa de la pandèmia enguany no prepara una manifestació multitudinària sinó concentracions puntuals amb estrictes mesures de distanciament social per prevenir contagis.