Fins a 250 agents antiavalots del Cos Nacional de Policia (CNP) es desplaçaran a Catalunya dins de l’operatiu dissenyat per la policia espanyola per reforçar la seva presència en ocasió de la celebració de la Diada Nacional. Es tractarà d’efectius desplaçats expressament des de Castella, Astúries i el País Valencià.

Així ho avança El Confidencial Digital, que apunta que la missió d’aquests efectius de reforç serà garantir la seguretat d’edificis de titularitat estatal, com ara la Delegació del govern espanyol a Barcelona i les subdelegacions de Tarragona, Lleida i Girona, l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social, entre d’altres. Es tracta d’edificis davant dels quals hi ha previstes mobilitzacions convocades per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que a causa de la pandèmia enguany no prepara una manifestació multitudinària sinó concentracions puntuals amb estrictes mesures de distanciament social per prevenir contagis.

Pla de reforç

Segons fonts de la policia espanyola citades per l’esmentat diari, el CNP ha dissenyat un pla de reforç del desplegament a Catalunya per disposar de més efectius en territori català davant cap eventualitat. Aquest pla inclou traslladar fins a cinc grups d’antiavalots de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP), que sumarien uns 250 efectius. El trasllat es faria els dies previs a l’Onze de Setembre i romandrien entre una i dues setmanes.

L’operatiu, que entra dins de les mobilitzacions que practica la policia espanyola amb ocasió de la Diada Nacional de Catalunya servirà de reforç al desplegament habitual dels Mossos d’Esquadra, que són els encarregats de l’ordre públic. La tasca de la policia espanyola és protegir i vigilar l’exterior dels edificis d’institucions estatals.

Mobilitzacions descentralitzades

Aquest 2020 i a causa del coronavirus, l’ANC ha preparat una "mobilització presencial molt descentralitzada amb estrictes mesures de distància", segons declaracions de la seva presidenta, Elisenda Paluzie, amb fins a 90 punts de concentració al territori per la Diada Nacional, en les quals es garantirà la distància de 2 metres entre manifestants i l'ús obligatori de mascaretes.

Malgrat que la mobilització es farà en diferents punts del territori, hi haurà un acte polític central a Barcelona amb diversos parlaments amb la idea que es pugui seguir arreu de Catalunya. Aquest tindrà lloc davant la seu de l'Agència Tributària espanyola, situada a la Plaça Letamendi. A la capital catalana també hi haurà altres actes en punts emblemàtics de la ciutat com l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça de la Universitat y el Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya.