El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que la seva tasca al capdavant del Govern és portar Catalunya a la independència, afirmant que altrament deixaria el càrrec: “"Si arribés a la conclusió que no puc portar el país a la independència, plegaria". Per això ha insistit que la seva feina és intentar “fer efectiva aquella República que vam declarar”.

En una entrevista a El Món a Rac1, Torra ha afirmat que en l’actualitat Catalunya és “una República declarada que no es va fer efectiva" però que, amb tot, la declaració d’independència “té molt valor a l’hora de negociar”, encara que en aquests moments, Catalunya sigui també una "autonomia jurídica".

A més, el president ha assegurat que en aquest moments no descarta “cap via democràtica i no violenta” per assolir la independència, però no ha volgut precisar ni descartar si una de les vies seria una nova declaració unilateral d’independència, però en tot cas ha reflexionat que no té clar “si tots els diputats independentistes estarien a favor d'una DUI".

El judici com a "palanca"

En tot cas, Torra ha assenyalat que l’imminent judici contra la cúpula independentista serà “una palanca molt bona per acusar l’Estat” i ha assenyalat que "si la sentència és condemnatòria trucaré a Sánchez i demanaré personar-me al Parlament on plantejaré una proposta per veure si té suport". "A partir del judici comença un altre moment històric; es jutjaran tots els votants del referèndum, la democràcia i el dret a l'autodeterminació", ha afegit, i també ha recordat que "quan puc sortir a l'estranger amb la bandera del diàleg i dels drets civils, tinc molta cosa guanyada".

En tot cas, Torra s’ha mostrat convençut que les sentències del judici per l’1-O “seran condemnatòries” i li ha semblat “evident” que “no es pot confiar en la justícia espanyola”.

Respecte al Govern espanyol presidit per Pedro Sánchez, Torra ha assegurat que manté obert el diàleg i que s’hi reuneix sempre “amb voluntat d'avançar”, però sempre partint del “resultat del referèndum" de l’1 d’octubre del 2017. A més, ha assenyalat que "en totes les reunions que he tingut amb el govern espanyol nosaltres hem anat amb documents i carpetes i ells venen amb un full en blanc". En aquest sentit, ha insistit en l’oferta a Sánchez d’efectuar un “referèndum acordat”.

"Entre PSOE o tripartit d'ultradreta, jo elegeixo independència de Catalunya -ha prosseguit-. On som després d'aquests mesos de govern del PSOE? Ha parat la repressió? Ha dimitit Cunillera? Els Nostres companys estan fora de presó? Els exiliats han tornat a casa? Dret d'autodeterminació? Què ha canviat?".

A més, ha insistit que els pressupostos generals de l’Estat “no es poden votar”, i que en això tant PDeCAT com ERC “anem tots junts” malgrat que a vegades “hi ha petites discrepàncies".

Un alcalde independentista

Així mateix, Torra ha fet una crida a la unió de l’independentisme per aconseguir la victòria a la ciutat de Barcelona en les eleccions municipals del mes de maig. "Demano a tots els candidats independentistes a Barcelona que s'asseguin i parlin", ha afirmat, per afegir que "necessitem un alcalde independentista a Barcelona".

Sobre la seva situació en aquest moment i a mig termini, Torra ha assegurat que en el temps que porta de president “mai” ha pensat en dimitir, però també ha afegit que “si hi haguessin eleccions no em presentaria".

Finalment, el president del Govern ha assenyalat que la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, hauria d’haver dimitit per les detencions de Girona “si tingués un punt de decència” i ha informat que té previst assistir a algunes jornades del judici de l’1-O, “acompanyant els meus companys dins de la sala”. També ha assenyalat que el vicepresident, Pere Aragonès, també hi assistirà.