Una entitat pròxima a Isabel Díaz Ayuso serà la veu contra Carles Puigdemont al Tribunal Suprem per Tsunami Democràtic. En una interlocutòria d'aquest dijous, la magistrada Susana Polo ha acordat que Dignidad y Justicia (DyJ) dirigeixi l'acusació popular en la causa que investiga Puigdemont i Ruben Wagensberg per terrorisme. "Que l'exercici de l'acció popular en la present causa sigui exercit sota una mateixa direcció i representació, que correspon al primer compareixent en legal forma", diu la interlocutòria, en referència a l'esmentada associació.

DyJ és una associació de víctimes del terrorisme presidida per Daniel Portero, diputat del PP a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid. L'entitat, a més, compta amb el suport del govern de la Comunitat de Madrid. En els últims mesos, ha aconseguit que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón reobri la causa sobre els ongi etorri i ha defensat el que te vote Txapote com a "llibertat d'expressió".

Sense acord entre Vox, Societat Civil i DyJ

Vox, Societat Civil Catalana, DyJ i un particular, Francisco Velasco Pedraza, havien sol·licitat la seva personació com a acusació popular en aquesta causa. La magistrada va citar totes les parts dimarts passat per escoltar-les i que es posessin d'acord per decidir qui havia d'assumir la direcció de l'acció popular, per tal d'agilitzar el procediment. Ara, Polo ha pres la decisió "davant la falta d'acord" entre totes les acusacions populars i ha explicat que "ha de ser el criteri objectiu de prioritat en la personació davant d'aquest tribunal el que imposi la preferència". "En aquest cas, l'associació Dignidad y Justicia que es va personar en les actuacions el 6 de febrer del 2024", ha conclòs.

Cal recordar que Polo ha citat Puigdemont i Wagensberg perquè declarin de forma voluntària per videoconferència entre el 17 i el 21 de juny, en el marc de la causa penal oberta pel Suprem el febrer per presumptes delictes de terrorisme. L'alt tribunal va assumir la competència sobre els fets a petició de García Castellón, que encara investiga una altra desena de persones pels aldarulls atribuïts a Tsunami Democràtic. La citació de tots dos dirigents independentistes és la primera diligència que ordena la magistrada des que va rebre l'encàrrec d'instruir la causa. Si l'afer és en mans del Suprem és perquè tots dos tenen la condició d'aforats: Puigdemont per ser eurodiputat i Wagensberg per ser diputat del Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!