El Tribunal Suprem reactiva la causa de Tsunami Democràtic, just amb la precampanya de les eleccions catalanes en marxa. La magistrada del Suprem i instructora del cas Tsunami, Susana Polo, ha citat com a investigats per terrorisme el president a l'exili Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg perquè prestin declaració voluntària i per videoconferència entre els dies 17 a 21 de juny, segons ha informat el tribunal aquest dilluns. El president Puigdemont és encara aforat al Parlament Europeu, i perquè declari, el Suprem hauria de demanar un suplicatori a la cambra; per això, la instructora li ofereix que ho faci de manera voluntària. A més, l'ordre de detenció de Puigdemont per la causa de l'1-O continua vigent a l'estat espanyol, i no es podrà suspendre fins que no entri en vigor la llei d'amnistia, que es preveu que serà a finals de maig. El Suprem ha dictat aquesta citació judicial, tot i que sigui una declaració voluntària i per videoconferència, amb clau política: el 10 de juny, com a màxim, s'ha de formar el nou Parlament, moment en què el president Puigdemont ha d'escollir si manté l'escó d'europarlamentari o, com va assegurar recentment, tornarà a Catalunya si té el suport de la majoria per ser investit.

A la resolució, la magistrada instructora indica que les declaracions es duran a terme per videoconferència i que els investigats hauran d'assistir acompanyats d'advocat, un cop se n'esbrini el parador i domicili. A aquest efecte, la magistrada ha cursat Ordre Europea d'Investigació (OEI) i una Comissió Rogatòria Internacional en matèria penal, a través d'EUROJUST. 

 

Eleccions catalanes

La instructora afirma que fa aquest pas després que la sala penal del Suprem acceptés, el febrer passat, que és competent per a investigar Puigdemont pel delicte de terrorisme a Tsunami. Amb tot, el president Puigdemont i el diputat Wagensberg, que ha anat a viure a Suïssa, hauran de decidir si volen comparèixer o no davant de Suprem. Precisament, fa poc la Guàrdia Civil va informar el magistrat de l'Audiència Nacional i instructor de Tsunami, Manuel García-Castellón, que no ha trobat el diputat republicà al seu domicili a l'estat espanyol.

A més, la causa penal es reactiva, just quan Puigdemont ha presentat la seva candidatura a president de la Generalitat a les eleccions del 12-M, i que es trasllada de Waterloo a viure a la Catalunya Nord per fer la campanya.

Líder de Tsunami

L'alt tribunal espanyol considera que hi ha indicis per considerar Puigdemont "líder" de Tsunami Democràtic, una plataforma anònima que va convocar mobilitzacions massives contra la sentència del Suprem als líders catalans. En concret, sosté que podria haver aturat aquestes mobilitzacions i no ho va fer. La mobilització principal va ser a l'aeroport del Prat, el 14 d'octubre del 2019, de la qual s'interpreta que volia trencar la pau pública.

La Fiscalia, per contra, considera que ni el president Puigdemont ni els altres onze investigats a l'Audiència Nacional no van cometre el delicte de terrorisme, i a tot estirar els fets es podrien ajustar al delicte de desordres públics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!