El 85% dels catalans tenen clara la sentència: el rei emèrit Joan Carles I ha delinquit i, per això, ha de ser jutjat, com qualsevol altre ciutadà. És la dura conclusió que reflecteix l'enquesta de l'Institut Feddback per a ElNacional.cat sobre la percepció que té de la monarquia espanyola la ciutadania catalana. 

Segons l'enquesta del centre demoscòpic que dirigeix Jordi Sauret, de 800 enquestes telefòniques realitzades entre el 29 de juny i el 2 de juliol i un marge d'error del 3,54%, un 86,3% dels enquestats creu que el pare de l'actual rei d'Espanya, Felip VI, ha comès delictes i el 84,2% entén que hauria de respondre per ells davant els tribunals.

Les revelacions de Corinna

La figura del rei emèrit, ja molt tocada pels escàndols que el van portar a abdicar en favor del seu fill el 2014, ha quedat del tot en qüestió després que la fiscalia del Tribunal Suprem l'investiga per les presumptes comissions irregulars de l'AVE Medina-La Meca. L'aristòcrata i exnòvia del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein va xifrar en 80 milions d'euros els diners que hauria rebut el monarca per intermediacions. 

A l'enquesta, només un 4,7% dels enquestats absol l'anterior cap de l'Estat -creu que no ha delinquit- mentre que un 9,0% declara que no ho sap. A la pregunta de si hauria de ser jutjat, un 12,2% entén que no, mentre que un 3,5% no ho sap.

Per gèneres, fins al 90,8% de les dones enquestades creu que Joan Carles I ha delinquit, mentre que els homes són un 81,5%. Quant a les franges d'edat, el percentatge més elevat dels que creuen que ha comès delictes, d' un 90,5%, es recull entre els enquestats més joves, els de 18 a 24 anys.

Només el PP absol el rei emèrit

Pel que fa al record de vot en les anteriors eleccions al Parlament, els votants del PP són els únics que no creuen, majoritàriament, que el rei emèrit hagi delinquit: només ho pensen un 30,3%. Sí que ho creuen els votants de tota la resta de partits: els d'ERC i la CUP al 100%

Sobre si Joan Carles hauria de ser jutjat, un 86,4% dels homes enquestats i un 82,3% de les dones responen afirmativament. Per grups d'edat, el percentatge més elevat a favor que se'l jutgi és el d'entre 45 i 64 anys, amb un 88,0%.

Quant al record de vot per partits, els enquestats que declaren haver votat al PP són els únics que es manifesten en contra que l'anterior cap de l'Estat sigui jutjat, amb un 55,8%. En canvi, ho demana el 99,1% dels d'ERC i el 91,8% dels de JxCat.