Sis anys després d'haver accedit al tron, la figura del rei Felip VI obté una pèssima valoració entre els catalans, molt per sota dels mínims, en concret, un 2,73 en una escala de 0 a 10. A la vegada, la sortida que es dona a aquesta situació no pot ser més concloent: una majoria àmplia, el 56,3%, creu que el monarca hauria d'abdicar per la corrupció. Aquest és el contundent resultat d'una enquesta elaborada per l'Institut Feedback per a ElNacional.cat sobre la percepció que té la ciutadania catalana de la monarquia espanyola.

L'enquesta del centre demoscòpic que dirigeix Jordi Sauret, de 800 enquestes telefòniques realitzades entre el 29 de juny i el 2 de juliol i un marge d'error del 3,54%, evidencia el moment de màxim allunyament entre la institució monàrquica i la ciutadania catalana. Felip VI rep directament les conseqüències, tant de la crisi que afecta a la monarquia, agreujada pels últims escàndols de corrupció del rei emèrit, Joan Carles I, com de la seva gestió en relació amb el conflicte català, singularitzada en el polèmic discurs que va fer el 3 d'octubre del 2017, que l'independentisme va rebre com un aval del monarca a la repressió.

La CUP dona un zero a Felip VI

A la pregunta de "Quina valoració dona al rei Felip VI, en una escala del 0 al 10", els enquestats li atorguen una nota mitjana d'un 2,73. El rei rep una millor puntuació entre les dones, d'un 3,19, mentre que els homes el valoren amb un 2,24. Per franges d'edat, la millor valoració l'obté entre els enquestats de 65 anys o més: un 3,74. I la més baixa, un 2,41, entre els de 25 i 44 anys.

Per partits, només els enquestats que recorden haver votat pel PP a les últimes eleccions al Parlament, el 21 de desembre del 2017, aproven el monarca, amb un notable: 7,58. En canvi, tota la resta el suspenen, inclosos els votants de Ciutadans, que li atorguen un 4,72 i del PSC, un 4,33. També el suspenen els dels comuns, amb un 2,51; i, per descomptat, els votants de partits independentistes, entre els quals recull les valoracions més baixes, molt per sota de la mitjana: un 1,26 entre els electors de JxCat, un 1,12 entre els d'ERC i un 0 absolut entre els de la CUP.

Renunciar a la corona, com l'emèrit

El resultat de l'enquesta és igualment concloent en la pregunta sobre si Felip VI hauria d'abdicar davant els casos de corrupció coneguts darrerament en l'àmbit de la Casa Reial espanyola, l'últim dels quals la investigació oberta per la fiscalia sobre les presumptes comissions irregulars del rei emèrit, Joan Carles I en les obres de l'AVE a la Meca. Un 56,3% dels enquestats creu que Felip VI, que va accedir al tron el 19 de juny del 2014 després de l'abdicació del seu pare per l'escàndol de Botswana, hauria de seguir el mateix camí: renunciar a la corona espanyola. Un 35,6% creu que no ho hauria de fer, mentre que el 8,1% restant no ho sap. 

Per gèneres, fins a un 61,1% dels homes creu que Felip VI ha d'abdicar, mentre que el percentatge de dones és del 51,8%. Per franges d'edat, els enquestats d'entre 18 i 24 anys són els que més es decanten per l'abdicació, amb un 62,1%, mentre que el menor percentatge a favor, un 51,8% es dona entre els de 65 o més anys.

Només un 50,8% del PSC en contra de l'abdicació

Quant a la distribució del resultat per record de vot en les darreres eleccions catalanes, l'abdicació de Felip VI divideix els electors entre els dos blocs polítics hegemònics: l'independentisme a favor, de manera aclaparadora, mentre que els comuns i els unionistes estan en contra. Així, els electors de JxCat, amb un 83,5% i els d'ERC, amb un 81,3%, són els que es manifesten a favor de l'abdicació de manera més contundent, seguits dels de la CUP, amb un 62,1%. En canvi, els electors del PP, amb un 69,7%; Cs, amb un 59,9%; els comuns, amb un 57,4% i PSC, en aquest cas amb un significatiu 50,8%, estan en contra de l'abdicació.