Deu anys després de la retallada que va patir l'Estatut d'Autonomia de Catalunya per part del Tribunal Constitucional, una aclaparadora majoria dels catalans continua apostant per obrir ara una nova negociació amb l'Estat, en concret, el 82%. Però, negociar què? D'aquests, un significatiu 45,9% creu que el resultat hauria de ser un referèndum que inclogui la independència. Així ho revela una enquesta de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat. sobre les conseqüències de la decisió d'aquell tribunal per a l'autogovern de Catalunya.

L'enquesta es basa en una mostra de 800 entrevistes telefòniques realitzades entre el 29 de juny i el 2 de juliol i té un marge d'error del 3,54%. L'estudi demoscòpic s'ha dut a terme en uns moment d'incertesa sobre la reactivació de la Taula de Diàleg sobre el futur polític de Catalunya constituïda pels governs d'Espanya i Catalunya arran de la investidura de Pedro Sánchez. 

Tots els partits a favor, tret de la CUP

A la pregunta de si Catalunya "hauria de provar una nova negociació amb l'Estat", el 82% respon afirmativament, mentre que un 16% es declara en contra i un 2% manifesta que no ho sap. La necessitat que s'obri una nova negociació és compartida per la majoria dels electors de tots els partits, tret dels de la CUP, segons el record de vot dels enquestats en les passades eleccions al Parlament. Així, hi estan a favor el 94,1% dels votants de Catalunya En Comú Podem, el 92,5% dels del PSC, el 81,7% de Cs, el 81,4% d'ERC, el 76,1% de JxCat i el 54,6% dels del PP. En canvi, s'hi oposa el 52,4% dels de la CUP.  

Expectatives de la negociació

Pel que fa a les expectatives sobre el resultat de la negociació entre els governs català i espanyol, les respostes són més dispars, però destaca el fet que un 45,9% creu que hauria de desembocar almenys en un referèndum que inclogui l'opció de la independència. Un 22,4% creu que el resultat hauria de ser la recuperació de l'Estatut retallat pel TC; un altre 22,1%, un referèndum que inclogui la independència i un 23,8% les dues coses a la vegada. Per tant, un 46,2% vol almenys que es recuperi l'Estatut retallat i un 45,9% un referèndum que inclogui la independència. Un 28,4% opina que el fruit de la negociació hauria de ser "altres acords" diferents dels esmentats i un 3,3% declara que no ho sap. 

Per record de vot a les eleccions al Parlament del 2017, destaca el 50,5% dels electors dels comuns, que demanen la recuperació de l'Estatut retallat, mentre que el 47,8% dels de JxCat aposta pel referèndum d'independència i un 44,8% les dues coses a la vegada. Un 34,1% dels d'ERC vol les dues coses i un 33,1% el referèndum. En la seva majoria, els electors dels partits contraris a la independència, Cs (61,1%), el PP (55,8%) i el PSC (42,4%), així com els de la CUP (37,9%) aposten perquè la negociació depari "altres acords".

 

Imatge: el vicepresident Pere Aragonès i la vicepresidenta Carmen Calvo a la Moncloa, durant una reunió de la Taula de Diàleg / EFE

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat