Enèsim manifest del constitucionalisme del centre i de la dreta a Catalunya per intentar impulsar una alternativa a les urnes. Intel·lectuals i personalitats de la societat civil catalana estan impulsant un manifest on plantegen que a les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i espanyoles s’articuli “una confluència política del món constitucionalista per presentar un projecte únic capaç de donar resposta als problemes reals de la societat catalana i derrotar a les urnes tant al nacionalisme com al populisme”

Amb aquest manifest, que es farà públic en els pròxims dies i al qual ha tingut accés l’ABC, els seus impulsors pretenen donar un impuls en l’espai del centre i de la dreta a Catalunya, que passa pels seus pitjors moments amb un PP residual, un Ciutadans pràcticament desaparegut i amb la formació d’extrema dreta Vox, traient profit d’aquesta situació.

Crida al constitucionalisme

Personalitats com l’escriptor Valentí Puig, el també escriptor i un dels fundadors de Ciutadans, Ferran Toutain, i l’exdiputat del PP, Joan López Alegre, estan darrere d’aquesta iniciativa, que està buscant suports entre personalitats del centredreta. López Alegre serà el portaveu i cap visible de la iniciativa. Els impulsors del text apel·len no només als votants del centredreta sinó també als d’esquerra desencantats amb els socialistes catalans.

El manifest argumenta que la fragmentació del vot del centredreta i el desgast que han patit fa urgent una renovació per presentar “un projecte polític guanyador”. Es mostren convençuts que és possible vèncer l’independentisme a les urnes.

Independentisme i equidistància

“La política de cessions, les taules bilaterals de negociació i possibles amnisties blanquegen els que pretenen que milers de catalans ens sentim estrangers en el nostre propi país. L'equidistància, quan no el suport directe a l'independentisme, d'una part important de la societat civil i empresarial de Catalunya ha fet possible que l'independentisme es mantingui en les institucions”, apunta el manifest al qual ha tingut accés l’ABC.

El text carrega també contra els diferents governs espanyols, que han confós, asseguren, una part de Catalunya amb el tot. Catalunya, afirmen, és “una realitat més plural que la que es pretén fer veure des del govern autonòmic”.

El manifest, que defensa una Catalunya bilingüe, sosté que “els catalans no independentistes no podem tornar a ser moneda de canvi d'interessos polítics en l’àmbit nacional. Hem de ser políticament forts perquè la negociació de la presidència del Govern o els pressupostos no quedin en mans de les prioritats polítiques de grups nacionalistes i populistes, sinó que puguem influir perquè el Govern activi una agenda reformista”.

 

Imatge principal, urnes de les eleccions a la Generalitat del 14-F/ Jordi Play