Un desafortunat comentari de la mà dreta d'Irene Montero al ministeri d'Igualtat, la secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere, Ángela Rodriguez sobre la reducció de penes de presó a agressors sexuals a causa de la llei del "només si és sí" ha provocat l'enèsima crisi al govern espanyol i una allau de crítiques per a la política gallega. Aquestes no només han arribat des de l'oposició, sinó també des dels socis de la coalició: diversos ministres socialistes han sortit a censurar les paraules de la política de Podemos en un espai del partit i fins i tot hi ha qui se suma a les peticions del PP que exigeixen la seva dimissió. El ministeri d'Igualtat ha estat sempre al centre de la polèmica. Dirigit per Irene Montero, les seves propostes han xocat en diferents ocasions amb la resta de ministres socialistes, com amb l'exvicepresidenta Carmen Calvo per la llei Trans, però la gota que ha fet vessar el got va ser la del Només sí és sí, aprovada per una àmplia majoria al Congrés però que ha provocat que molts agressors sexuals hagin vist reduïda la seva pena. Aquest és un efecte indesitjat de la llei, que des d'Igualtat s'ha atribuït a la interpretació d'uns jutges masclistes. Inicialment, es negaven a modificar-la, però al final, davant el degoteig constant de reduccions van acceptar una esmena que ha resultat inútil.

Des de l'oposició, amb especial protagonisme pel PP i Vox, han carregat en tot moment contra Irene Montero (una de les seves víctimes preferides) per aquests efectes de la seva llei estrella i han aprofitat la rebaixa de les penes per fer anuncis polèmics, com ara per la loteria de Nadal, quan van assegurar que "als violadors ja els havia tocat el Gordo" amb aquesta llei. En aquest context, i de manera molt desafortunada, Ángela Rodríguez va fer broma sobre una situació molt delicada: "Dels creadors de les persones aniran al registre per canviar-se de sexe cada matí, arriba els violadors al carrer, centenars, milers, onades", se la sent dir en aquest espai de Podemos, amb to de broma, mesclant les dues grans polèmiques del seu ministeri. Les seves paraules han provocat la indignació dels seus rivals polítics i també dels companys de la coalició. Uns demanen que aquest comentari tingui repercussió i sigui destituïda, mentre que els altres exigeixen, com a mínim, una rectificació. 

La indignació de Feijóo pel comentari d'Ángela Rodríguez 

Alberto Núñez Feijóo va ser el primer que es va pronunciar sobre aquest desafortunat comentari i ho va fer amb una piulada demanant la destitució de la número 2 de Montero. "És dolent que aprovessin un nyap de llei, pitjor encara que s'encaparrotessin a no assumir l'error per canviar-la, però que, a sobre, riguin i facin acudits sobre aquesta situació és imperdonable. De veritat Sánchez està tan intervingut que ni pot cessar una secretaria d'Estat que fa aquestes coses?", es qüestionava el líder de l'oposició després de veure les imatges. Cuca Gamarra, secretària general del PP, ha seguit la línia del seu president per retreure al govern espanyol que no li basti "amb rebaixar les penes als agressors sexuals, sinó que a sobre facin broma". "Que més ha de passar perquè Sánchez la cessi? Les víctimes no es mereixen que es frivolitzi amb el seu dolor. Mereixen respecte i suport", sentenciava Gamarra en la seva piulada. Inés Arrimadas, immersa en les eleccions primaries a Cs, també s'ha referit a la polèmica en la mateixa línia que el PP. 

Malestar dins el sector socialista del govern espanyol 

Les crítiques de l'oposició eren esperables, però a aquestes se'ls ha sumat la de ministres socialistes que també han vist amb estupefacció el comentari d'Ángela Rodríguez. Per exemple, la candidata a l'alcaldia de Madrid i ministra de Turisme, Indústria i Comerç, Reyes Maroto, ha retret a la secretaria d'estat que no es pot ironitzar en parlar de violència de gènere i també ha lamentat el seu to utilitzat en aquestes declaracions, que no és, segons la socialista, propi del seu càrrec. En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha admès aquest dijous que les iròniques declaracions de Rodríguez són "molt desafortunades", tenint en compte que es tracta d'un tema sobre el qual no s'ha de frivolitzar. 

Després d'aquesta pluja de comentaris negatius, la protagonista de la crisi, Ángela Rodríguez, ha publicat un vídeo exculpant-se i assegurant que no tenia cap intenció de ferir ningú amb les seves paraules. La secretaria d'Estat ha assegurat que les feministes estan acostumades al fet que la seva tasca quedi reduïda a "notícies falses i manipulacions que ridiculitzen i tergiversen les polítiques d'Igualtat". Així, segons la política morada, les seves paraules que explicava que es necessari que els agressors vagin a la presó i que les víctimes tinguin un acompanyament especialitzat s'han utilitzat per "suggerir que em sembla divertit frivolitzar amb la violència masclista", cosa que nega en rotund.