La llei del "només sí és sí" ha acaparat una gran polèmica des de la seva aprovació. El nombre de condemnats per delictes sexuals que s'ha vist beneficiat pel nou marc de penes que recull la nova llei i les rebaixes ascendeixen almenys a 133, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma. Un total de 17 persones han estat excarcerades des del 7 d'octubre, quan va entrar en vigor la reforma del Codi Penal. Les últimes 3 rebaixes han transcendit aquesta setmana i s'han produït a Astúries. El primer dels casos es va donar a conèixer dimarts passat, quan l'Audiència Provincial d'Oviedo va estimar la sol·licitud d'un home de revisar la seva condemna en virtut de la llei impulsada pel Ministeri d'Igualtat. En aplicació de la Llei orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual, els magistrats van rebaixar de 13 anys i 6 mesos a 12 anys i 6 mesos la pena de presó imposada a l'home per un delicte continuat d'agressió sexual a una menor de 13 anys.

A aquesta rebaixa, s'hi sumen dues més que han tingut lloc a Astúries aquesta setmana. La mateixa Audiència Provincial va acordar reduir de 12 anys a 10 la pena de presó d'un condemnat. Va estimar, també, aplicar la llei a un home que va cometre una agressió sexual el 2017. En aquest cas, va reduir la pena de 9 a 8 anys de presó. En els 133 casos registrats fins ara, els magistrats expliquen que aquestes revisions i rebaixes de condemnes es fan perquè el mateix Codi Penal, en l'article 2.2, estableix que sempre haurà d'aplicar-se la llei "més favorable" al reu. La llei del 'només sí és sí' ha provocat que el delicte d'agressió sexual absorbeixi al d'abús sexual, cosa que significa que un delicte que fins ara recollia una conducta més greu incorpori una de menor gravetat, i per això la forqueta penal també s'ha ampliat per a abastar tot el ventall de comportaments penats ara com a agressió sexual.

Casos per comunitats autònomes

Amb els tres nous casos registrats aquesta setmana, es confirmen revisions de sentència i rebaixes de pena en 16 comunitats autònomes. Segons les dades recaptades fins ara, consten 20 a Madrid, 18 a Galícia, 17 a Andalusia, 15 a la Comunitat Valenciana, 12 a Castella i Lleó, 9 a Canàries, 8 a País Basc, 7 a Astúries, 7 a Extremadura, 5 a Cantàbria, 4 a Catalunya, 2 a Balears, 2 a Múrcia, 1 a Castella-la Manxa, 1 a Navarra, 1 a La Rioja i 4 al Tribunal Suprem. D'aquests 133 casos, 17 han comportat l'excarceració de condemnats: 6 de Madrid, 2 de Balears, 2 de Galícia, 2 a la Comunitat Valenciana, 2 de Cantàbria, 1 a Extremadura, 1 a Castella i Lleó i 1 a País Basc, per ordre del Tribunal Suprem.

El criteri del Suprem

Al marge, el Tribunal Suprem va assegurar en la seva sentència sobre el 'cas Arandina' que l'aplicació de la Llei orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual és "obligatòria" per ser "més favorable" al reu. L'Alt Tribunal va haver de fer ús de la modificació penal en revisar la sentència del mateix cas i va condemnar a 9 anys de presó -i no a 10, com demanava la Fiscalia- a dos exjugadors del club de futbol Arandina en aplicar la llei del 'només sí és sí'. Els magistrats van elevar les penes -des dels 4 i 3 anys que havia fixat el TSJ de Castella i Lleó- després d'eliminar l'atenuant que s'havia apreciat per la proximitat d'edat i maduresa entre condemnats i víctima. 

El Suprem ha rebaixat quatre condemnes per delictes d'agressió sexual des que va entrar en vigor la reforma del Codi Penal. Una d'elles ha comportat una excarceració al País Basc. Les fonts consultades expliquen que, encara que el 'cas Arandina' va ser una primera manifestació, no serveix per a fixar doctrina perquè és un assumpte que ja estava pendent d'un recurs de cassació i tenia elements jurídics a ponderar més enllà de la nova llei. Les mateixes fonts indiquen que perquè el Suprem aclareixi les regles d'aplicació del 'només sí és sí' a les sentències fermes haurà de dictaminar en el mateix sentit en casos similars. I fins a aconseguir-ho podrien passar mesos, apunten.