Una gran esbroncada s’ha desfermat al Congrés dels Diputats aquest dimecres a la tarda després que una diputada de Vox, Carla Toscano, hagi dirigit crítiques a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, per la llei del ‘només sí és sí’. Toscano ha assegurat que l’únic mèrit de la ministra és “haver estudiat en profunditat” Pablo Iglesias, la seva parella i fundador de Podemos.

En el debat sobre els pressupostos del Ministeri d’Igualtat, Toscano ha censurat les crítiques d’Irene Montero a les sentències que rebaixen condemnes arran de l’aplicació de la Llei de Llibertat Sexual. La diputada de Vox ha dit que s’ha de tenir la cara “de ciment armat” per titllar la judicatura de masclista quan “l’únic mèrit” de la ministra és “haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias”.

 

Aquestes referències de la diputada de Vox a la vida personal de Montero ha aixecat la indignació a les files d’Unidas Podemos. Els diputats morats han començat a cridar “vergonya, vergonya”, “no és no” i “no val tot”. Al coportaveu de Podemos i secretari de la Mesa del Congrés, Javier Sánchez Serna, se’l veia encarant-se amb la diputada de Vox, que estava a dos metres de la tribuna contemplant l'esbroncada a l’hemicicle.

A les files d’altres grups com el PSOE, ERC, o Ciudadanos s’han observat expressions de gravetat i estupor mentre els companys de la diputada de Vox es posaven dempeus aplaudint entre rialles. El líder de Vox, Santiago Abascal, no estava dins de l’hemicicle. Tampoc el portaveu Iván Espinosa de los Monteros o Javier Ortega Smith.

Crits de diputats de Vox i d'Unidas Podemos

“Libertad, libertad”, cridaven els diputats de Vox. “Llibertat per insultar és el que voleu”, replicaven els d’Unidas Podemos. Qui presidia aleshores la sessió, el socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha optat per deixar que els diputats s’expressessin uns minuts i després ha intervingut per cridar Carla Toscano a l’ordre i anunciar que aquella expressió es retiraria del diari de sessions.

Montero ha demanat la paraula per reclamar que no es tragués res del diari de sessions i així deixar constància de la “violència política” a la seu de la sobirania popular i de “qui l’exerceix”. “Perquè després de mi no vingui cap més”, ha subratllat Montero, visiblement emocionada. A continuació a promès que les feministes i les demòcrates pararan els peus a “aquesta banda de feixistes amb més drets”. La resposta de Montero ha provocat aplaudiments d’Unidas Podemos, PSOE, Esquerra, Bildu i altres partits que s’han posat dempeus. 

Irene Montero ha afirmat que accepta les crítiques, però mai els insults, a més ha reconegut que aquests atacs si l'afecten personalment. En declaracions aquest dijous a RAC1, ha agraït el suport que ha rebut, però assegurat que perquè algú passi el límit com va passar ahir "abans altres dirigents polítics han anat per la mateixa línia", en referència al discurs d'una regidora de Ciutadans a Saragossa el dia anterior, on assegurava que "és on és perquè l'ha fecundada un mascle alfa", parlant d'Iglesias. En aquest sentit, també recorda que des del PP també s'ha utilitzat moltes vegades aquest discurs contra ella mateixa i Ione Belarra. La ministra ha declarat que com a líders polítics "no podem ni tan sols acostar-nos a la destrucció personal de l'adversari polític". Malgrat la intolerable situació que es va viure aquest dimecres a la tarda, Montero ha deixat clar que no dimitirà, però si assumirà les responsabilitats que calgui. 

Reaccions polítiques

Les paraules de la diputada de Vox han provocat la indignació dels polítics de diferents formacions tant d'Espanya com de l'àmbit internacional, que han mostrat el seu suport a la ministra Irene Montero per aquests atacs injustificats. 

Pablo Iglesias ha mostrat el seu suport a Montero a través de dues piulades. En la primera ha fet referència al discurs de la ministra en el qual advertia als diputats de Vox "que les feministes i les demòcrates pararan els peus a aquesta banda de feixistes amb més drets", Iglesias ha afirmat "així es parla als feixistes. Brava". En la segona piulada, l'exlíder d'Unidas Podemos, ha celebrat que tota l'esquerra tanqui files amb Montero davant de la violència mediàtica i política a la qual està sotmesa. "Però no ha de ser només una qüestió de decència i companyonia, sinó la convicció política que enfrontar als feixistes és estar amb Irene i amb el feminisme."

Pablo Iglesias tweet sobre Montero

La ministra de Drets Socials i amiga personal de Montero, Ione Belarra, li ha mostrat tot el seu suport "ets un exemple, companya. Ets enorme i estàs fent Història. Al teu costat sempre", ha escrit també a Twitter.

Seguint amb Unidas Podemos, el portaveu de la formació, Pablo Echenique, s'ha mostrat profundament crític amb aquestes paraules cap a Montero, però també ho ha defensat que "la repugnant agressió no hauria estat possible sense l'abjecta campanya mediàtica prèvia". Echenique ha escrit que "La ultradreta — cada vegada més difícil de distingir d'una fossa sèptica— ha exercit violència política masclista contra Irene Montero, omplint de fems la seu de la sobirania popular". 

Tweet Pablo Echenique sobre Montero

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet un missatge de suport a Montero a través de Twitter afirmant que "estem junts contra la violència masclista".

tweet Pedro Sanchez sobre Montero

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha estat més contundent i ha reblat "maleïts siguin els feixistes que parlen i els covards que callen". 

Per la seva banda, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, també ha afirmat que "és intolerable que es profereixin insults i atacs masclistes a la ministra". Díaz ha assegurat que "no tot val en política. El nostre país és molt millor que el partit de l'odi".  

La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha criticat Toscano i ha assegurat que tot i que Montero ha d'assumir responsabilitats per "una llei que té uns efectes nefastos" ningú té dret a "ofendre-la i entrar en la seva vida personal". 

tweet Cuca Gamarra sobre Irene Montero

Des de Vox, lluny d'allunyar-se d'aquest discurs de la seva diputada, encara fan un pas més i el seu líder, Santiago Abascal, ha escrit "quina pell tan fina i quina cara més dura!"