El diputat danès, Pelle Dragsted, ha preguntat aquest dijous al ministre d'Exteriors de Dinamarca, Anders Samuelsen, sobre l'empresonament dels Jordis i la "falta de respecte" del govern espanyol cap als drets humans i les llibertats. En la seva intervenció al Parlament nacional, ha fet referència a l'any de presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que es complirà el proper 16 d'octubre, i ha reivindicat que estan tancats per "haver utilitzat la seva llibertat política per protestar i expressar-se pacíficament". "Aquestes activitats són totalment normals i legals a Dinamarca", ha apuntat.

Per això, Dragsted ha demanat al govern danès que doni un cop d'atenció a Espanya per recordar-los que a Europa "no s'empresonen líders de la societat civil per activitats polítiques legals". Després que el ministre s'escudés en el fet que és un "afer intern", el diputat li ha replicat defensant que les qüestions sobre drets humans no es poden considerar "afers interns", i s'ha referit a les crítiques cap a Espanya d'Amnistia Internacional.

Dragsted ha explicat els vincles dels jutges espanyols amb partits polítics com el PP i ha recordat la filtració dels mails de magistrats on titllaven els líders independentistes de "violadors, nazis i altres insults". Això, ha dit, posa en dubte la independència de la judicatura espanyola i ha aconsellat al govern no ignorar-ho i "dir prou".

En tot moment, el ministre Samuelsen ha reiterat la seva confiança en el sistema espanyol "fins que es demostri el contrari" i ha confiat que, quan arribin els judicis, la justícia "funcionarà". "No veig motius per involucrar-nos en aquest tema", ha conclòs el ministre, després de defensar que la Unió Europea només pot "encoratjar al diàleg i esperar que es resolguin els processos legals".

A continuació, es pot consultar el vídeo i la transcripció sencera de la interpel·lació: