L'advocat britànic expert en dret internacional Ben Emmerson, que va traslladar al Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU (WGAD en les seves sigles en anglès) el cas dels presos polítics catalans Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ha alertat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre les violacions de drets humans.

"El govern espanyol apel·la al principi de separació de poders quan li convé ignorar les seves responsabilitats polítiques", ha indicat Emmerson en una piulada. Al mateix temps, el lletrat ha avisat Sánchez que, segons el dret internacional, "l'estat espanyol és una unitat als efectes de la responsabilitat per violacions de drets humans".

D'aquesta manera, Ben Emmerson alerta Pedro Sánchez que no es pot escudar en la separació de poders, ja que la responsabilitat final, quan es tracta de drets humans, és del conjunt de l'Estat i no només de la justícia o del govern.

En la mateixa línia, el lletrat ha relatat que, tal com dicta el dret internacional, "Espanya és responsable de violacions de drets humans, siguin causades pel poder executiu, legislatiu o judicial". Per tots aquests motius, Emmerson senyala directament el president espanyol i l'acusa de "ser responsable dels actes de Llarena i de la resta".

Finalment, envia un darrer missatge a Pedro Sánchez: "Invocar la doctrina de la separació de poders no proporciona cap excusa en termes legals".

Dimecres passat, Emmerson ja va alertar que Espanya toparia amb el "rebuig internacional" i seria condemnada com un "estat corrupte" si ignorava l'opinió de l'ONU. El lletrat va advertir Pedro Sánchez que si pretenia demostrar que Espanya és una democràcia que respecta l'estat de dret, no tenia altra alternativa que alliberar els presos polítics de forma immediata.

En una roda de premsa des de Londres, Emmerson va afegir que si Espanya no els deixa en llibertat, les institucions de la UE no tindran "més remei" que finalment actuar contra l'Estat. "Ara cal que el govern de Sánchez acabi amb el seu posicionament sobre la independència de Catalunya i amnistiï els exiliats i s'assegui a la taula de negociació amb mediadors internacionals", va asseverar.

L'advocat va recordar que Espanya ha signat, entre altres, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i que, per tant, els tractats signats en l'àmbit internacional són també part de la legislació espanyola. Així, va explicar que no fer cas de les recomanacions del grup de l'ONU o fins i tot arribar a condemnar els presos, voldria dir "seguir amb la violació flagrant i continuada de la llei".