"Si Espanya no demostra que pot ser una democràcia no té espai al cor d'una Europa moderna". És només una de les múltiples fórmules amb què l'advocat britànic expert en dret internacional, Ben Emmerson, ha posat veu a l'informe de l'ONU que exigeix l'alliberament immediat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que insta el Govern espanyol a obrir una investigació exhaustiva i independent sobre el cas per adoptar les mesures pertinents contra els responsables de la vulneració dels seus drets. Les Nacions Unides donen sis mesos a Espanya.

L'empresonament dels líders independentistes és arbitrari, les acusacions de rebel·lió i sedició tenen l'objectiu de coaccionar-los i inhibir-los de les seves opinions polítiques, declaracions com la de Soraya Sáenz de Santamaría celebrant haver escapçat els partits independentistes proven que se'ls ha vulnerat la presumpció d'innocència, i el tribunal que els jutja no és imparcial. Són les conclusions principals del document del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU (WGAD), que Emmerson ha presentat públicament aquest dimecres a Londres, davant d'una important representació de mitjans internacionals.

Un total de 17 pàgines que posen en entredit tota la causa del Tribunal Suprem contra el vicepresident, els consellers, la presidenta del Parlament i els presidents de l'ANC i Òmnium durant el referèndum de l'1-O. La resolució exigeix que se'ls alliberi, però també que se'ls indemnitzi i que s'investigui perquè s'ha produït aquest empresonament arbitrari i es persegueixi els seus responsables. A més, tot el raonament de l'escrit és una esmena a la totalitat al judici. Emmerson, exrelator especial de les Nacions Unides i que és qui va sol·licitar l'informe, ha estat extremadament contundent. "Són presos polítics", ha afirmat i ha advertit que "si Espanya ignora aquesta sentència estarà en una vulneració flagrant de la legislació internacional" i com a conseqüència "seria condemnada com a Estat pirata, l'ONU prendria accions contra Espanya". 

L'advocat s'ha adreçat directament al president espanyol. "Tinc un missatge per a Pedro Sánchez, si el nou govern espanyol vol demostrar que Espanya està governada per l’imperi de la democràcia, no té cap altra alternativa que alliberar els presos immediatament". Però no només això, l'exmembre de l'ONU ha avisat que Espanya també podria ser considerada culpable -d'estar violant el dret internacional- en cas que se'ls condemni "encara que sigui a una setmana de presó". En aquest cas, assegura que "col·locaran l'Estat espanyol en col·lisió amb les Nacions Unides". 

Sobre si el dictamen de les Nacions Unides és o no vinculant, Emmerson ha recordat l'Estat espanyol que "és signatari del Conveni Internacional de Drets Civils i Polítics" i que aquest grup de treball "és l'organisme autoritzat per les Nacions Unides per emetre aquestes sentències". 

Tot i que l'informe es va sol·licitar només en nom de Junqueras i els Jordis, Emmerson entén que la decisió és aplicable i extensiva a tots els seus companys independentistes presos