No se li escapa cap ni una. El president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha tornat a carregar contra el seu propi partit per allò que ell considera que són concessions a l'independentisme. L'oportunitat se li ha presentat aquest dimarts enmig de la polèmica per la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), impulsada pel govern espanyol, i a la qual ERC i Bildu han presentat una esmena que obre la porta a què les universitats puguin posicionar-se sobre alguns temes polítics. Per la seva banda, García-Page ja ha avançat que la seva comunitat portarà immediatament la llei al Tribunal Constitucional si la proposta, la qual ha titllat de "greu", tira endavant.

Atac preventiu de Page contra el PSOE

L'enèsima crítica d'Emiliano García-Page contra el govern de Pedro Sánchez s'ha produït en un acte en la Universitat de Castella-la Manxa al campus de Toledo, en el qual el president castellanomanxec s'ha referit a una l'esmena d'ERC i Bildu en la reforma universitària, pendent d'aprovar al Senat, que obre la porta al fet que els claustres puguin fer posicionaments polítics. García-Page s'ha mostrat confiat que el Senat "tiri enrere" la proposta, però, per si de cas, ja s'ha avançat i ha deixat ben clar que la comunitat autònoma acudirà al Tribunal Constitucional amb la llei d'universitats a la mà. "Que els claustres puguin fer pronunciaments ideològics és greu", ha sentenciat. A parer seu, l'objectiu real de l'esmena per part dels independentistes és defensar els claustres d'algunes de les universitats de Catalunya que es van posicionar sobre el procés el 2017, i ha agregat que aquesta situació no es pot emparar en una llei.

Mala maror amb el govern espanyol

El president castellanomanxec també ha recordat la reunió que va tenir el novembre passat amb el ministre d'Universitats, el català Joan Subirats (comuns), per a parlar sobre la reforma universitària. García-Page ha reconegut que tots dos van poder "més o menys, mig aconseguir un acord" sobre la llei d'universitats. Amb tot, ha lamentat que les esmenes estan empitjorant el text, i que tot plegat "va camí d'un xoc de trens". No és el primer cop que el president de Castella-la Manxa amenaça el seu propi partit d'anar al Constitucional. El mes de desembre passat, i malgrat que Sánchez va reiterar que no convocaria un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, García-Page va anunciar una norma del seu govern per portar una futura consulta davant el TC "en 24 hores" encara que fos pactada amb Madrid.