La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha informat que aquest dijous parlarà amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per fer més propostes de relators. En una entrevista a TV3, la titular de la Presidència ha considerat que el debat sobre la presència d'un relator a la taula de diàleg amb partits espanyols ha causat "una crisi interna dins el PSOE".

Artadi s'ha expressat d'aquesta manera l'endemà que diversos barons del PSOE critiquessin la possibilitat de designar un mitjancer amb el Govern català; socialistes com el president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page o bé el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, han carregat contra la figura del relator.

La portaveu del Govern té clar que les discrepàncies dins el PSOE són cada vegada més evidents i ho exemplifica parlant de la vicepresidenta Calvo i el ministre d'Afers Exteriors: "Josep Borrell s'alinea més amb les tesis de PP, Cs i fins i tot de Vox”. En canvi, assegura que Calvo "transmet que segueix compromesa amb el diàleg".

Preferències per un relator internacional

Elsa Artadi ha apuntat que per al Govern "qualsevol persona neutral és vàlida per fer de relator" i ha explicat els motius pels quals la seva principal proposta és algú internacional: "Proposem una persona internacional i el govern espanyol prefereix algú de més proximitat. Hem de fugir de noms catalans perquè tots portem una motxilla i cap català pot ser neutral".

La consellera s'ha plantejat que el fet que l'executiu espanyol hagi acceptat la figura del relator pot demostrar la "voluntat de diàleg real per part de Sánchez". Ara bé, Artadi ha subratllat que si aquest diàleg no es basa en el fi de la repressió i el dret a l'autodeterminació, "no hi haurà espai pel diàleg".

Els pressupostos de Sánchez

Aquest divendres és la data límit per presentar esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (ERC ja ho ha fet) i dimarts i dimecres es debaten les esmenes i es voten els comptes. La consellera ha lamentat que per ara "estem molt lluny de poder tenir res amb garanties per demà i no presentar esmena a la totalitat als pressupostos".

En la mateixa línia, Elsa Artadi s'ha preguntat com reaccionarà Sánchez (de cara a la voluntat de diàleg amb el Govern) si finalment no s'aproven els seus comptes. "Veurem si Sánchez té alçada de mires o deixa de voler dialogar amb nosaltres si no li aprovem els pressupostos", ha apuntat la portaveu.

Finalment, preguntada per si ja ha decidit si anirà a la llista de Joaquim Forn a l'Ajuntament de Barcelona, Artadi no ho ha revelat però sí que ha admès que, en part, la decisió s'està demorant a l'espera que es pugui "lligar" el diàleg amb el govern espanyol, tenint en compte que ella és un dels actors negociadors. Preguntada directament si des de l'Ajuntament de Barcelona podria continuar formant part del nucli de diàleg, Artadi ha respost que "no hi veu cap problema".