"La pilota està a la teulada del govern espanyol". En aquests termes s'ha expressat Joan Tardà, després que ERC hagi registrat aquest dimarts una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. El cap de files dels republicans ha avançat que calen moviments decidits per resoldre el conflicte polític i judicial. I ha interpel·lat el PSOE: "Què faria qualsevol dirigent socialista si tingués Pedro Sánchez a la presó i Susana Díaz a l’exili?”. Sense els vots dels republicans, els pressupostos no es podrien ni tan sols tramitar.

En aquest sentit, Joan Tardà ha recordat que les exigències d’ERC per a la retirada de l'esmena tenen “dues potes” que no són noves: l’àmbit judicial i la negociació política. “La pilota la té el govern espanyol, nosaltres hem dit sempre el mateix”, ha advertit. Malgrat tot, ha admès que no són gaire optimistes, perquè els socialistes “han demostrat que d’interès en tenen poc”. Sobre això, ha lamentat que durant les últimes setmanes només han rebut una trucada des de la Moncloa.

 

Pel que fa la pota judicial, el dirigent republicà ha assenyalat que “des de fa setmanes” han reclamat al govern espanyol que insti la Fiscalia a retirar les acusacions del judici al procés, i ha criticat la manca d’”honradesa política” de l'executiu de Sánchez que ha dit que no pot fer-ho. “Això és una falsedat. L’Estatut de la Fiscalia permet instar”, ha denunciat Tardà.

Per la pota política, el portaveu d’ERC al Congrés ha defensat una “taula bilateral” on hi hagi el PSOE i Podemos a una banda i els partits independentistes i sobiranistes catalans a l’altra, amb un “mediador” que faci la tasca de “facilitar” les negociacions. “Reclamem l’instrument, no allò que potser s’obtindrà algun dia en finalitzar la negociació“, ha dit Tardà, que ha defensat que el referèndum acordat és l’eina que aixopluga tota la societat catalana.

Davant les acusacions del PSOE d’”alinear-se amb la dreta”, el dirigent republicà ha rebatut que “el que és preocupant és que el PSOE, el PP i Ciutadans coincideixin en la repressió”. I ha afegit: “Som un partit socialdemòcrata, republicà i profundament antifeixista. Ningú no ens pot donar lliçons de combatre el feixisme”.

Pel que fa a les relacions amb el PDeCAT, Tardà ha assegurat que “les relacions són les que han de ser, fraternals”, i ha sostingut que “la unitat es demostra en un govern que no és monocolor”. Ha recordat que ERC és un “partit assembleari”, i que, per tant, té “autonomia de funcionament”.

“Malgrat el vergonyós judici que s’iniciarà, del qual la sentència no està escrita però sí inspirada, continuarem entestats en treballar per un escenari de diàleg”, ha afirmat Tardà. Però ha avisat que, si no s’enfronta el conflicte, “ja no serem el 48%, sinó més del 50%”.