"El Govern [espanyol] ha d'atendre el Consell d'Estat". Així de contundent s'ha mostrat El Mundo en el seu editorial d'avui, després que el Consell d'Estat advertís ahir que "no hi ha fonaments per a la impugnació" de la candidatura de Carles Puigdemont. La Razón i ABC, a diferència de El País, també lamenten que Mariano Rajoy no faci cas del Consell, però no mostren tanta contundència com ho fa el primer diari.

El text, que comença lamentant que "malgrat la decepció patida ahir per l'informe negatiu del Consell d'Estat", avisa que "el Govern [espanyol] havia de ser conscient que no era el moment processal oportú per interposar un recurs d'inconstitucionalitat davant del TC per la possible investidura de Puigdemont" encara que es mostra comprensiu en relacions a les presses de Rajoy per evitar "l'escenificació vodevilesca d'una possible investidura telemàtica".

Ara bé. El diari citat carrega durament contra el govern del PP en voler "imposar la seva superioritat moral i institucional els colpistes", mentre considera que, en un cas així, "ha de respectar-se escrupolosament la llei, tant en el fons com en la forma."

Prejutjar

Sense deixar de justificar ni per un moment l'objectiu dels de Rajoy, El Mundo admet que "la precipitació del Govern [espanyol], per tant, pot tenir conseqüències contraproduents, encara que les finalitats perseguides són absolutament legítimes".

I, per què es precipita l'executiu espanyol? Perquè, "malgrat trobar-se fugit, Puigdemont manté intactes els seus drets civils i polítics, perquè sobre ell només pesa un una ordre de detenció per respondre davant de la Justícia", motiu pel qual asseguren que "ni el Consell d'Estat ni el Tribunal Constitucional no han de prejutjar quin serà el seu comportament, si romandrà fugit o tornarà a Espanya i de quina forma".

Amb tot això, i sense que hi hagi judici, ningú no pot saber quin seria la sentència que imposaria el jutge i precisament per això el Consell considera que "encara no existeix base legal suficient per interposar el recurs" i que, per tant, "el dret no pot actuar mai de forma preventiva, encara que es tingui la certesa que els colpistes tornaran a intentar burlar-se de la llei".

Error

La conclusió del diari esmentat és que "s'equivoca, per tant, el Govern en seguir endavant amb el recurs davant del Constitucional" perquè, encara que "és cert que l'informe del Consell d'Estat no és vinculant", tampoc "seria prudent desatendre els seus arguments, que a més eren predictibles i estan carregats de sensatesa jurídica".

Això desembocaria, doncs, en "una situació inèdita en la nostra democràcia" i no només això. "El Govern [espanyol] correria el risc de provocar una fractura en la unanimitat que ha existit entre els membres del TC per fer front al desafiament independentista", afirmen, al mateix temps que posen en relleu que "la unitat i la fortalesa de les institucions és en aquest moment necessària i imprescindible".

La lliçó que treuen de tot això és, justament, que "la resposta als qui pretenen destruir la convivència dels espanyols no pot ser només jurídica" ja que, segons el seu parer, "també ha d'articular-se una alternativa política consensuada entre els partits constitucionalistes".

'La Razón' hi fica cullerada

Sense tanta contundència, La Razón, en un editorial que balla entre el suport a Rajoy i les paraules del Consell d'Estat justifica, d'una banda, l'actitud del govern del PP, però, de l'altra, l'adverteix que aquest advertiment suposa "un contratemps no menor per a l'actuació de l'Executiu [espanyol]". 

Ara bé. Donant la raó als populars, els de Francisco Marhuenda assenyalen que el Consell "no discuteix el fons de la qüestió", sinó "el moment d'aplicació" que, a més, "serà utilitzada pels secessionistes per continuar atiant la cerimònia de la confusió i donar pàbul a les peregrines teories victimistes".

Mostrant el seu desacord amb la "incomoditat" que suposarà pel TC tirar endavant la petició de Rajoy sense l'aval del Consell d'Estat, La Razón acaba concloent que si la decisió d'investir Puigdemont es manté, "és essencial impedir que es repeteixi l'espectacle d'uns representants públics que ignoren deliberadament l'ordenament legal i tornen al desafiament amb l'Estat".

La prudència d''ABC'

ABC, de la seva banda, es mostra més prudent a l'hora d'opinar. De fet, ni tan sols dediquen el seu editorial a aquesta qüestió, però el seu sotsdirector, Manuel Marín, sí que hi dedica un article titulat "Tallar curt", subratlla que "Torrent ja és conscient que la seva proposta d'investidura pot suposar una desobediència al TC" i assegura que, a parer seu, la proposta "hauria de caure".

Això sí. En cap moment s'està de justificar per activa i per passiva les pretensions del govern espanyol assegurant que "la base de la seva actuació és simple", així com que Puigdemont no serà president "a no ser que el Parlament es rebel·li contra el Tribunal Constitucional".

Al final del tot, però, sí que destaca que el Consell d'Estat "va suggerir al Govern [espanyol] que no impugni preventivament", però aplaudeix que sí que "reforça la idea de recórrer qualsevol ple d'investidura sense la presència física del candidat".