El món al revés. Mentre El Mundo emplaça el govern de Mariano Rajoy a fer cas al Consell d'Estat i no presentar un recurs al Tribunal Constitucional per impugnar la investidura del president en funcions, Carles Puigdemont, El País l'anima a "explorar totes les vies per evitar que torni a ser president de la Generalitat".

Sense acabar de posicionar-se en cap de les dues parts, i fent —al principi de l'escrit— una descripció visiblement objectiva sobre la situació posant damunt la taula que mentre l'executiu del PP vol impugnar la investidura, el Consell d'Estat avisa que no hi ha base suficient per a fer-ho, i subratllant, sobretot, que la seva opinió "no és vinculant", El País justifica l'actitud dels populars sota l'argument que tenen "la missió de protegir l'interès general" i asseguren que impedir la investidura "no és només un objectiu políticament desitjable i jurídicament legítim, sinó una obligació inexcusable de la qual de cap manera pot abdicar".

Per complir-ho, el govern espanyol "té al davant una àmplia panòplia d'instruments polítics i legals", unes actuacions que, subratllen, "estan sotmeses tant a la revisió política com judicial". Precisament per això, al·leguen tota l'estona que "l'expresident fugit de la justícia, no només està encausat per gravíssims delictes", sinó que, a banda d'això, justifiquen que l'article 155 de la Constitució espanyola continuï activat per "la seva negativa a respectar la llei", així com per "la seva reiterada desobediència al Constitucional" que, a ulls seus, "són les úniques responsables" del control de l'Estat a les institucions catalanes.

Esgotament

Per tot plegat, es lamenten i adverteixen que "ni el president del Parlament ni els grups parlamentaris que promouen la candidatura de Puigdemont siguin conscients del mal a l'autogovern i a la convivència que suposaria investir Puigdemont" i consideren que "la seva persistència a l'hora de desafiar l'Estat demostra la seva incapacitat d'escoltar les demandes d'una societat fracturara i esgotada".

Sempre segons el diari citat, qualsevol pas que faci el govern de Rajoy serà positiu perquè "en nom de la democràcia i de la Constitució, i en representació de la ciutadania, han d'esgotar totes les vies polítiques i legals al seu abast per evitar una investidura que evocaria les institucions de l'autogovern a un nou conflicte amb l'Estat".

I, per acabar, un advertiment: "Així funciona l'estat de dret: tant el Consell d'Estat com el Tribunal Constitucional com el Govern [espanyol] han de complir el seu paper". Sigui com sigui.