La desfilada militar amb motiu de la Hispanitat és l'acte clau sobre el qual pivota la celebració del 12 d'Octubre a Madrid. El que podríem anomenar el 'tot Madrid' se cita a la Castellana atent a tots els detalls que se succeeixen al ritme dels tambors militars. Amb tot, enguany un persistent plugim ha obligat a eliminar gairebé tot l’apartat aeri previst, tret de l'inicial salt d'un paracaigudista amb la inevitable bandera espanyola de grans dimensions.

Les gotes d'aigua han donat lloc a la imatge del repartiment de capelines de plàstic transparent a la tribuna de convidats, un complement que han aprofitat les parelles de Pablo Casado i Albert Rivera, però no els dos líders polítics, que han seguit amb atenció i sense capelina les maniobres militars.

albert rivera pablo casado desfilada hispanitat efe

Tot això mentre que els caps de les corresponents sucursals catalanes desfilaven per Barcelona de bracet amb els ultres i poc constitucionalistes de Vox. Qui sí que s'ha posat la capelina ha estat l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

hispanitat carmena desfilada efe

Ara bé, entre la desfilada de les principals unitats de l’exèrcit espanyol ―els legionaris amb la cabra, els guàrdies civils amb uniforme d’època, els regulars de Ceuta amb el seu pas a càmera lenta, els esquiadors i els paracaigudistes amb els seus corresponents equips...―, la novetat de la jornada ha estat l'atenció protocol·lària a la filla gran del rei, Elionor, que per primer cop ha arribat a la desfilada en un cotxe diferent dels seus pares i que, a més, s’ha assegut per primera vegada a la dreta del pare, separada de la mare i la germana, un tractament que busca reforçar el paper de la nena com a princesa d’Astúries i hereva de la Corona espanyola.

Pel que fa al pare, Felip VI, ha estrenat la seva condició de rei reprovat i se l'ha pogut veure cantant La muerte no es el final, cançó que també ha entonat amb fervor la ministra de Defensa, Margarita Robles. La nena Elionor, de moment, encara no la canta. 

cabra legio hispanitat desfilada militar efe

Insults a Sánchez

En tot cas, qui s’ha endut la pitjor part ha estat Pedro Sánchez, que debutava a la desfilada com a cap del govern espanyol, que ha estat escridassat a l’arribada, on s’han sentit també alguns crits que li han demanat la dimissió. Entre les autoritats assistents, tres absències destacades: les del president de la Generalitat, Quim Torra; el lehendakari, Iñigo Urkullu; i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos. Tampoc hi ha anat la presidenta balear, Francina Armengol, a causa de la tragèdia de les inundacions a Mallorca.

Un cop acabada la desfilada, el 'tot Madrid' ha fet via cap al Palau Reial, on hi ha recepció i besamans als monarques.