L'espanyolisme ha tornat a sortir al carrer aquest 12 d'octubre per celebrar el dia de la Hispanitat, però també per mostrar la seva disconformitat amb el procés sobiranista. La marxa, convocada sota el lema "Barcelona, garant de la unitat d’Espanya" i on hi han participat unes 65.000 persones, ha aglutinat unes 150 associacions espanyolistes i partits polítics. A la capçalera s'hi han pogut veure units els principals líders de Ciutadans i el Partit Popular, però també els del partit ultra Vox. 

De fet, el líder popular Xavier García Albiol i el president del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, estaven de costat amb el secretari general del partit d'ultradreta Javier Ortega. També la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, estava a prop seu. També hi era present l'associació ultradretana Somatemps.

Les crides de Vox a derogar el règim constitucional ―en el qual es fonamenta l’Estat de les autonomies que pretenen eliminar― a l’acte de Vistalegre no són prou impediment perquè partits autoanomenats constitucionalistes com Ciutadans i Partit Popular hagin sortit amb ells aquest divendres pel centre de Barcelona. 

"Esperem que el proper 12 d'octubre els colpistes ja estiguin complint sentències de presó de molts anys". Així ho ha desitjat Ortega en declaracions als periodistes a l'inici de la manifestació. També han parlat davant la premsa Arrimadas i Albiol, que han lamentat que aquest dijous el Parlament reprovés el rei Felip VI i han culpat al president espanyol, Pedro Sánchez, d'aquesta situació. 

65.000 persones segons la Guàrdia Urbana

A l'inici de la manifestació els participants han omplert només algunes parts del passeig de Gràcia ―el tram baix, entre Gran Via i plaça de Catalunya― després hi havia molta part buida i més amunt hi havia un altre tram ple, a conseqüència que la capçalera s’ha situat a Gran Via i la convocatòria cridava a anar a l’altura del carrer Provença.

En acabar el recorregut, la plaça Catalunya s'ha omplert amb milers de persones. Segons l'organització, hi han participat unes 300.000 persones. La Guàrdia Urbana de Barcelona, per la seva part, ha rebaixat la xifra a 65.000.

"Puigdemont a la presó"

En l'acte posterior a la manifestació, celebrat a plaça Catalunya, s'han sentit crits de "Puigdemont a la presó" tant des dels manifestants com des dels organitzadors. Un dels primers a entonar el crit ha estat el líder de Vox, Javier Ortega. També en els parlaments, on han parlat les entitats Espanya i Catalans o la ultradretana Somatemps, han insultat els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

El líder de la plataforma Espanya i Catalans, Javier Megino, s'ha referit als independentistes com a "colpistes", ha demanat la dimissió de Pedro Sánchez per pactar amb els independentistes i ha denunciat un suposat "adoctrinament" a les escoles catalanes. A més, ha autoanomenat els unionistes com a "catalans de bé" i de "primera".

El líder de la ultradretana Somatemps, Josep Alsina, s'ha referit a Torra com a "txistorra" i ha assegurat que és "gens honorable" i "molt impresentable". A més, l'ha amenaçat de portar-lo als tribunals si continua amb el procés i ha negat el genocidi espanyol a l'Amèrica Llatina: "Els van donar cognoms". 

També Josep Bou, d'Empresaris de Catalunya, ha intervingut a l'acte on ha fet un reconeixement als que "netegen Catalunya de la pesta groga". "No som unionistes, perquè ja estem units. No som espanyolistes perquè ja som espanyols", ha defensat també durant la seva intervenció.

Finalment, el secretari de Societat Civil Catalana, Manuel Miró, ha demanat a Torra "que no parli en nom de tots si no vol seguir les passes de Puigdemont i haver de fugir". "Que els líders separatistes no siguin sords. Tot havia de ser seu, però els hem dit que prou i mai més callarem", ha afegit.

Performance tabarnesa

L'acte de la plaça Catalunya també ha comptat amb la presència de la plataforma de Tabàrnia, que ha fet un simulacre de referèndum i una declaració simbòlica de l'autonomia de Tabàrnia. A través d'un vídeo, el dramaturg Albert Boadella ha estat l'encarregat de proclamar la suposada autonomia, que ha durat un segon més que la República Catalana declarada el 10 d'octubre de l'any passat, tal com s'ha encarregat de recordar.

Al llarg de l'acte i de la manifestació s'han pogut sentir crits a favor del Rei o proclames com "Catalunya és Espanya", "Jo soc Espanyol", a més de "Puigdemont a presó", que s'ha repetit en molts moments de la concentració, i "Pedro Sánchez dimissió".