Respostes socials a retrets conservadors. És el que ha protagonitzat avui el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en el Ple del Parlament davant tres interpel·lacions de Cs, PP i Vox en les quals l'han criticat per la manca de seguretat pública a Catalunya. Davant dels retrets més extrems de Vox en els quals ha acusat el conseller de destrossar la pau dels barris amb "bonisme 'progre' i papers per a tots", el titular d'Interior ha expressat la seva visió de la seguretat contraposant-la a la del partit ultradretà.

"La seguretat és ordre. No em fa por dir que soc una persona d'ordre. Però quan penso en l'ordre no penso en la seva concepció de l'ordre [la de Vox]. La seguretat són barris segurs, acompanyar la ciutadania més vulnerable", ha dit el conseller, que també ha defensat la feina dels Mossos d'Esquadra amb les persones sense llar al barri del Raval o estant al costat de les víctimes de les violències masclistes.

El diputado de Vox Antonio Gallego / Sergi Alcàzar

El diputat de Vox Antonio Gallego / Sergi Alcàzar

Després que el diputat de Vox Antonio Gallego li hagi retret que Catalunya no mereix "un conseller pusil·lànime" i li hagi enumerat un llistat de xifres sobre delinqüència vinculant una vegada més inseguretat amb migració, Elena li ha contestat que prefereix "un conseller pusil·lànime que testosterònic", moment en què ha rebut aplaudiments de l'hemicicle. Elena ha assegurat que es preocupen pels delictes, però li ha rebatut dient-li que l'activitat delictiva del 2019 al 2021 ha baixat en un 23%: "Estic content? No, encara són masses. Volem més Mossos i més seguretat".

A banda d'exposar la versió de la seguretat que defensa el conseller, també ha contestat als retrets que ha rebut tant per part dels diputats Lorena Roldán (PP) com de Matías Alonso (Cs), els quals li han etzibat no donar prou suport als Mossos d'Esquadra o no coordinar els dispositius com pertoca. El titular d'Interior ha aprofitat la seva intervenció per remarcar la "professionalitat extraordinària del cos", i ha assegurat que sí hi ha coordinació de dispositius.

El diputado de Cs Matías Alonso / Sergi Alcàzar

El diputat de Cs Matías Alonso / Sergi Alcàzar

"Es pensa que som uns irresponsables? Garantim la seguretat del país. I clar que hi ha coordinació entre dispositius", ha defensat, ha posat com a exemple d'això les juntes locals de seguretat, i ha afegit que abans que acabi l'any està previst celebrar una junta de seguretat amb el Ministeri de l'Interior.

Policia disposada a millorar

Ha afirmat que la policia de Catalunya és una bona policia "perquè no se sent perfecte i està disposada a millorar", i davant els retrets que diuen que no dona prou suport al cos, ha estat clar: "La manera d'estar al costat és renovant els equips, posant diners i recursos, no només amb frases, no només donant-se cops al pit dient que estàs molt a favor dels Mossos".

Jubilació anticipada

A les crítiques de Roldán sobre la gestió de la jubilació anticipada pels agents, Elena ha contestat recordant-li que ho podrien haver resolt els populars quan estaven al govern espanyol  "perquè no depén de la Generalitat", i ha recordat que si no hi va haver noves promocions en l'antiguitat va ser per la Llei d'Estabilitat Pressupostària aprovada pel PP: "Haurien d'assumir responsabilitats". 

La diputada del PP Lorena Roldán / Sergi Alcàzar

La diputada del PP, Lorena Roldán, denunciant males condicions d'un vehicle dels Mossos al Parlament / Sergi Alcàzar

En la mateixa línia de resposta a la diputada popular quan aquesta li ha dit que debilita la moral de la policia amb fets com el recurs interposat pels serveis jurídics de la Generalitat contra la sentència condemnatòria a l'activista Marcel Vivet, Elena ha demanat confiar en el gabinet jurídic. "En lloc de defensar al mosso, defensa a l'agresor", l'ha acusat Roldán, fet que Elena ha negat.

Abans de tot i per començar la seva intervenció, el conseller ha donat el condol per la mort d'un agent dels mossos de la Unitat de Subsòl després de caure mentre feia unes pràctiques: "Avui és un dia molt dur per a tot el cos", ha declarat, i ha detallat que l'agent havia estat implicat en moltes activitats solidàries del cos. 

En la imatge destacada, el conseller de Interior, Joan Ignasi Elena / Sergi Alcàzar