Nova topada al Parlament. Ha estat en el debat de política general que s'ha celebrat aquest dimecres, quan el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha equiparat immigració i delinqüència.

Garriga ha afirmat que el 42% de la població reclusa és estrangera, quan només representen el 16% del total. "Ara pugi aquí i digui'm que menteixo", ha respost al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en el seu torn de rèplica havia acusat la formació d'extrema dreta de "racista".

Per reafirmar els seus arguments, el líder de Vox ha enumerat tot un seguit de successos en què els delictes havien estat comesos per marroquins i algerians. I ha acusat l'independentisme de ser el culpable: "Promouen la delinqüència, l'arribada en massa d'immigrants de forma irregular i el bonisme amb els delinqüents reincidents". I ha acusat el Govern i els seus mitjans "milionàriament subvencionats" de voler amagar la realitat.

Ignacio Garriga pleno parlament debate política general Sergi Alcàzar

Garriga, en la seva contrarèplica al president Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar

Garriga no s'ha aturat aqui i ha acusat el mateix Aragonès i la resta de l'independentisme de racista. "Els únics racistes que hi ha aquí són vostès que apel·len als catalans autòctons. És vostè el promotor del discurs de l'odi", ha afirmat.

"És vostè qui està condemnant milions de catalans a haver de viure sota la mort civil i sota el projecte totalitari que aquest Govern encarna a Catalunya", ha afegit.

Per al líder de Vox, l'independentisme, segons ha dit, és l'únic moviment que té odi per haver "tret la llibertat i la seguretat" a tots els ciutadans. I en aquest punt ha volgut contraposar el seu projecte, el qual ha anomenat de "concòrdia nacional", i ha posat d'exemple la Llei de Memòria Històrica, "que vol enfrontar els familiars i condemnar persones com el seu avi, que va ser l'alcalde franquista de Pineda de Mar".

L'avís de la CUP

En acabar Garriga el seu discurs, la diputada de la CUP Basha Changuerra ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que apliqués el codi de conducta al líder ultra per haver-lo vulnerat en "faltar el respecte a una part de la societat".

basha changue pide la palabra tras discurso vox debate política general parlament - sergi alcàzar

La diputada Basha Changuerra demana la paraula després del discurs de Garriga / Foto: Sergi Alcàzar

"Fem una petició a la Mesa perquè eviti aquesta mena de criminalitzacions infundades a una part de la població", ha afegit. Borràs ha respost que li pertocarà a Aragonès en el seu torn de rèplica "rebatre" les afirmacions de Garriga.

ERC: "Contra el feixisme sempre"

Posteriorment, el president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, ha llegit l'article 510 del Codi Penal, que fa referència a la discriminació, odi o violència per motius racistes, sexuals, religiosos o nacionals. "Ja ens agradaria que aquest article fos aplicat com pertoca. Sabem que n'hi ha que estan protegits i tenen absoluta impunitat", ha dit. I ha conclòs: "Contra el feixisme sempre", entre forts aplaudiments.

 

Imatge principal: el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, en el seu torn de contrarèplica al president de la Generalitat, Pere Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar