[Les portades que no vols veure (o sí) són al fons de la peça. És qüestió de coratge, de valentia, de… nassos].

Totes les portades de la premsa de Madrid i Barcelona aborden avui les converses de Pedro Sánchez amb els líders del PP, Pablo Casado; de Ciutadans, Albert Rivera, i de Podemos, Pablo Iglesias. És l’arrencada de les negociacions per pactar la investidura de Sánchez i l’alineació del seu govern. Posades totes en una batedora, el titular resultant seria aquest: Espera’t assegut, la cosa va per llarg.

Les variacions sobre aquest tema indiquen, d’una banda, l'ànsia i el desig de tres diaris de Barcelona que Iglesias accepti pactar amb Sánchez o bé li faciliti la investidura (La Vanguardia, El Periódico, Ara). Se’ls mengen les ganes. La realitat és que el mateix Iglesias ho veu costa amunt, malgrat que permeti als optimistes agafar-se al tòpic més tòpic: que ell i Sánchez s’han posat d’acord a posar-se d’acord. Això en política equival a un en seguirem parlant, per als que s’ho vulguin tirar a la banda bona. Els que s’ho mirin amb l’ull esquerre, en canvi, conclouran que els dos capitostos de l’esquerra espanyola només fan que emprenyar la gata —o embolicar la troca, digues-li com vulguis.

De l’altra banda, els tres diaris de la dreta mediàtica s’afanyen per fer veure que els dos socis grans del tripartit andalús, PP i Cs, encara juguen la pròrroga i tenen capacitat d’influir en el resultat. Potser entenen que la seva parròquia s’ha desanimat després del 28-A i convé afegir més llenya a la foguera, sostenir la fe, inflamar el patriotisme. Embolicar la troca, vaja, com els altres.

Aquests diaris, a més, juguen un altre partit, on es decideix qui és el veritable líder de l’oposició. A les portades d’avui suma punts Albert Rivera, presentat com a coratjós, aguerrit i amb tot el que cal per combatre de cara el contuberni separatista-populista i etcètera, doncs el de Cs va fer ahir els gegants amb Sánchez, vantant-se de regalar-li els seus vots a canvi del 155. La premsa castissa ho premia bé, això. El Mundo, ABC i La Razón ensabonen Rivera i fan finta de bandejar Casado, que està a tres o quatre portades que li tornin a penjar la llufa de derechita cobarde.

El País i El Punt-Avui s’ho agafen amb més flegma.

Encara manquen tres setmanes per les autonòmiques, municipals i europees. Els resultats d’aquestes eleccions incentivaran uns pactes o altres i la dosi. Fins llavors, tots a emprenyar la gata, diaris inclosos.

LV

EPC

ARA

EM

ABC

LR

EP

EPA

Portades que no volies veure

Així expliquen la remuntada del Liverpool a Anfield les portades de les seccions d’esports dels principals diaris impresos britànics.

Guardian SP

Telegraph SP

Times SP

i SP

MIrror SP

Mail SP