“Ens hem posat d’acord en posar-nos d’acord”. D’aquesta manera ha resumit el líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, l’estat actual de les coses en les negociacions amb Pedro Sánchez. Després de reunir-se aquest dimarts amb el president espanyol a la Moncloa, ha avisat que això va per llarg, fins i tot per molt llarg. Ha valorat la reunió com a positiva, però la seva cara en la roda de premsa posterior era més aviat llarga. La trobada, que ha tancat la ronda de consultes amb els principals dirigents polítics, ha estat la més llarga de totes, unes dues hores i quart. A diferència de la compareixença davant dels mitjans, que amb prou feines ha passat dels cinc minuts, la més curta de totes.

El secretari general de Podemos anava a la Moncloa amb una idea molt clara entre cella i cella: negociar una coalició de govern amb el PSOE. Però la cara amb la qual ha sortit no era de satisfacció. “La reunió ha anat molt bé”, ha dit, intentat subratllar els punts d’entesa. “Coincidim que hi ha una demanda social que ens posem d’acord”, ha assegurat. “És un bon punt de partida”, ha subratllat.

Segons Iglesias, en aquests mesos de col·laboració han pogut construir una “relació de confiança” que els permet tractar-se “amb franquesa i empatia”. No obstant això, ha admès que tot està per fer, i que requerirà “prudència, discreció i tranquil·litat”.

“Portarà molta feina, però la voluntat de les dues parts és positiva”, ha insistit el dirigent d’Unidas Podemos, que ha dit que és “optimista”, encara que no semblava creure-s'ho molt. Ha desitjat l’inici d’una nova “època” on “el diàleg substitueixi la sobreactuació”.

Fins al 26-M, passades les altres eleccions, no es començaran a resoldre les incògnites. Però, per ara, la intenció dels socialistes és la de governar en solitari arribant a acords amb la resta de grups parlamentaris. En cap cas contemplen l'entrada d'Unidas Podemos al govern espanyol en aquest moment.

L’únic acord material que n’ha sortit és que de les negociacions de la Mesa del Congrés de Diputats se n’encarregaran Adriana Lastra per part del PSOE i Irene Montero per part d’Unidas Podemos. Res més que això.

Moncloa: "positiu i constructiu"

En la mateixa línia, des de Moncloa asseguren que la reunió entre Sánchez i Iglesias "ha estat molt positiva i constructiva". En aquest sentit, fonts de l'executiu en funcions destaquen que "ha servit per a reconèixer el treball d'aquests deu mesos i els avanços conjunts que s'han donat en benefici d'una àmplia majoria social".

Pel que fa a l'escenari polític, el govern Sánchez assenyala que "el més immediat serà la negociació sobre la Mesa del Congrés". Res més que això.