Armenia celebrarà aquest diumenge les que podrien ser les eleccions més importants de la seva història. Tot i que estaven previstes per al 2023, la desfeta militar davant l’Azerbaidjan la tardor del 2020 ha obligat el govern a avançar-les aquest mes de juny.

I precisament aquesta derrota, que va fer que la República d’Artsakh -de majoria armènia- passés a estar sota control azerbaidjanès, és la clau de les eleccions. “Són unes eleccions molt importants per a Armènia, potser les més importants des de la seva independència”, explica a ElNacional.cat Sarkis Hakobyan, president de l’Associació Armènia a Catalunya (Ararat).

“Està en joc la sobirania del país i per això tots els partits centren els seus missatges de campanya en la fortalesa del país, amb eslògans nacionalistes armenis. És perquè la guerra està a prop i hi ha una amenaça molt seriosa de Turquia i l’Azerbaidjan”, afegeix alertant que el país no pot sobreviure tot sol a una ofensiva conjunta d’aquests dos països. Cal recordar que el país d'Erdogan va ser clau en la victòria azerbaidjana amb l'aportació de mercenaris, entre els quals hi havia gihadistes.

EuropaPress 3359384 06 october 2020 turkey ankara portraits of turkish president recep tayyip (1)

Pancartes a Ankara (Turquia) en suport al president azerbaidjanès, Ilham Alíev / Foto: Altan Gocher / ZUMA Wire

La traïció, clau en la campanya

La derrota d’Armènia davant de l’Azerbaidjan i les posteriors capitulacions del govern sota la mediació de Rússia han portat l’oposició a acusar de traïdor el primer ministre del país, Nikol Paixinian.

Tot i això, quan ja fa gairebé un any de la desfeta, Paixinian torna a estar al capdavant en les enquestes, i sembla que hi ha moltes opcions que renovi el seu mandat. Això s’explica per diversos motius. Un és, segons apunta a Eurasianet Richard Giragosian, cap del think tank armeni Regional Studies Center, que l’oposició no ha acompanyat aquestes acusacions de propostes alternatives creïbles.

EuropaPress 3768398 08 june 2021 armenia gyumri worker fixes banner of acting prime minister

El primer ministre Paixinian, en un cartell de campanya / Foto: Celestino Arce Lavin / ZUMA Wire

Altres motius són els que exposa Hakobyan, i que es basen en la neteja de la corrupció i la millora de la qualitat democràtica que Paixinian ha dut a terme des que va accedir al poder el 2018, a més de les inversions públiques impulsades.

Pel que fa a la qüestió militar, Hakobyan sosté que el primer ministre ha augmentat més el pressupost militar en els seus tres anys al govern que el darrer líder, Serj Sargsian, en 10 anys. Malgrat això, el país va ser durament derrotat pel país turcman, però el president de l’Ararat puntualitza que “la derrota militar s’ha anat produint en els darrers 30 anys”. “Mentre l’Azerbaidjan triplicava cada any la seva despesa militar, Armènia el mantenia perquè confiava que la qüestió d’Artsakh només es resoldria mitjançant el diàleg i el pacte polític”, aclareix.

soldado militar armenia - europa press

Un soldat armeni observa les destrosses causades per un atac azerbaidjanès a la localitat de Martuni / Foto: Europa Press

Kotxarian, l’única alternativa

Tot sembla indicar que l’únic que pot vèncer Paixinian és Robert Kotxarian, expresident d’Armènia i també expresident de la República d'Artsakh. De fet, ell ha estat un dels candidats que s’ha mostrat més dur amb l’actual líder armeni assegurant que “un govern que representa la derrota no pot ser un negociador efectiu”. “És impossible negociar amb l’enemic si et mous de genolls i a quatre potes", ha arribat a dir.

Kotxarian té un perfil més prorús que Paixinian, que opta per apropar-se a la Unió Europea. Pot tenir molta importància en les eleccions que Kotxarian sigui originari d’Artsakh i que hagi governat la regió, ara en mans del país turcman. La seva estratègia passa per estrènyer les relacions amb Rússia i restablir el servei militar obligatori.

EuropaPress 3775198 11 june 2021 armenia yerevan robert kocharyan former president of armenia

Robert Kotxarian sembla ser l'únic candidat amb opcions a disputar-li les eleccions a Paixinian / Foto: Celestino Arce Lavin / ZUMA Wire

Una altra cosa que Kotxarian vol fer servir a favor seu és, precisament, l’europeisme de Paixinian, que ha vist com un teòric aliat com Rússia ha tractat el seu país igual que l’Azerbaidjan, el qual, sobre el paper, hauria d'estar més distanciat de Moscou a causa dels seus estrets lligams amb Turquia.

Els altres candidats que es presenten són Gagik Tsarukyan (Armènia Pròspera), el líder del bloc opositor amb més diputats al Parlament armeni; Edmon Marukyan (Armènia Brillant), líder del tercer bloc a la Cambra i Artur Vanetsyan, excap dels serveis secrets de Paixinian. Vanetsyan va ser acomiadat després de filtrar trucades on Paixinian presumptament el pressionava perquè investigués la corrupció de membres del darrer govern. Precisament, el partit de l'anterior primer ministre, Serj Sargsian, està integrat a la coalició liderada per Vanetsyan.

L’enemic, a casa en plenes eleccions

Mai unes eleccions en aquest país havien estat tan condicionades per la guerra i bona prova d’això és que l’exèrcit azerbaidjanès ha continuat violant gairebé constantment les fronteres armènies.

No fa ni un mes de la darrera incursió, que es va produir a la província de Siunik, la qual l’Azerbaidjan assetja per tal d’unir el seu país amb la regió autònoma de Naxçıvan, un enclavament del país turcman en territori armeni.

 

Imatge principal: Un armeni plora un mort del conflicte de la República d'Artsakh / Foto: Gevorg Ghazaryan (Xinhua News)