Després de més de 40 dies de combats entre Armènia i l'Azerbaidjan pel disputat territori de Nagorno-Karabakh, tots dos països han arribat a un acord (amb la mediació de Rússia) per acabar amb la guerra. El cert, però, és que més que un acord, aquest pacte és gairebé una rendició d'Armènia.

Del total de territori que controlava fins ara la República d'Artsakh, només podrà mantenir aproximadament un terç. Les regions dels altres dos terços de la regió, o bé les haurà de tornar a l'Azerbaidjan en les pròximes setmanes d'acord amb el pacte firmat entre els dos països, o bé ja les ha perdut en aquests 40 dies de guerra. En aquest últim cas parlem d'Agdam, Kalbajar i Lachin. Com es veu en aquest mapa, a partir d'ara el govern de la República d'Artsakh només controlarà la part verda.

mapa nagorno karabakh

Així doncs, la República d'Artsakh quedarà completament aïllada respecte d'Armènia. L'única garantia pel govern i els seus habitants serà la presència russa a la zona. I és que aquest és l'altre aspecte fonamental de l'acord. Per tal de garantir la pau i la lliure circulació de persones i mercaderies, l'exèrcit rus desplegarà 1.960 soldats a la zona que garantiran la seguretat de diversos corredors que connectaran l'Artsakh amb Armènia i l'Azerbaidjan.

El més important per a Armènia serà que corredor de 5km que connectarà la capital de la regió, Stepanakert, amb territori armeni. Per altra banda, la regió autònoma azerbaidjanesa de Nakhtxivan, la qual està aïllada del seu país i envoltada per Armènia, també disposarà d'un corredor custodiat pels russos que la connectarà amb la pàtria mare.

Per altra banda, l'acord també deixa per escrit que es permetrà el retorn a la seva llar de tots els desplaçats pel conflicte, que ho faran sota el paraigua de la Comissió dels Refugiats de les Nacions Unides. També hi haurà un intercanvi de presoners i cadàvers de militars caiguts en combat.

Resignació del govern d'Artsakh

L'acord es va viure amb resignació al govern de la República d'Artsakh. El mateix president, Arayik Harutyunyan, va reconèixer en un missatge a Facebook que "considerant l'estat actual i evitant les futures pèrdues humanes, dono el meu consentiment per aturar la guerra".

Harutyunyan també va expressar el seu condol i "orgull pels familiars de les víctimes "i de tota la nostra nació". Segons va dir, la decisió es va prendre conjuntament amb els líders de les diferents forces polítiques que conformen el parlament d'Artsakh.

Arayik Harutyunyan president Artsakh - Arayik Harutyunyan

El president Harutyunyan, reunit amb els líders del Parlament / Foto: Facebook Arayik Harutyunyan

Armènia: un polvorí?

Ben diferent ha estat la reacció a Erevan, capital d'Armènia, on durant dos dies consecutius centenars de manifestants han protestat iradament contra l'acord, el qual consideren una traïció del primer ministre del país, Nikol Pashinián.

Encara és aviat per preveure si aquest pacte farà caure l'actual govern, però el que és evident és que la tensió és alta a Erevan. De fet, un grup de manifestants van aconseguir treure del cotxe oficial el president del Parlament armeni, Ararat Mirzoyan, a qui van colpejar i ferir fins que els serveis mèdics se'l van emportar a l'hospital. La seva vida no corre perill. També van irrompre al mateix Parlament com es veu al vídeo de dalt.

Darrere de les protestes hi ha el principal partit de l'oposició, el Partit Republicà d'Armènia, i el seu líder, Gagik Tsarukian, que va ser detingut per la policia. A les manifestacions també hi ha participat el Artur Vanetsian, excap del Servei de Seguretat del país.

 

Imatge principal: Edifici en ruïnes a la ciutat de Shushi, la segona més important de la regió i ja sota control azerbaidjanès / Efe