La setmana horribilis que han viscut els socis del Govern culmina amb una nova i controvertida afirmació pública. La de la consellera de la Presidència, de JxCat, assegurant aquest matí a Ràdio4 que no pot garantir que les eleccions previstes per al 14 de febrer puguin celebrar-se

"No sé si es podran celebrar o no, aquestes eleccions", ha respost la consellera a Gemma Nierga. Meritxell Budó condiciona la cita electoral que el seu executiu trobi els mecanismes i protocols adequats per "garantir el dret de vot a tothom i l'accés a la informació i preservació de la salut i la higiene", no només dels qui van a votar, sinó també dels qui estiguin destinats als col·legis electorals. 

Les eleccions són el resultat de la inhabilitació del president Quim Torra, que va materialitzar-se el passat mes de setembre. La intenció inicial de Torra, abans de la irrupció de la pandèmia, era convocar-les a la primavera, un cop hagués garantit l'aprovació dels pressupostos. L'arribada del coronavirus, però, va alterar els plans.

La treva amb ERC

Les declaracions de la màxima responsable de JxCat al Govern de la Generalitat arriben l'endemà que compartís faristol amb el vicepresident Pere Aragonès en la presentació del polèmic pla de desescalada. Un projecte de reobertura a dos mesos vista que ha motivat un nou enfrontament públic entre ERC i JxCat

Budó s'hi ha referit, i ha reconegut que l'enèsima discussió "no ha donat bona imatge", que en un context tan dur i greu com l'actual, "les formes són importants". I ha afegit que cal que tots els membres del govern treballin "per evitar" que es repeteixi un espectacle com el d'aquesta setmana. 

Com ja va afirmar fa unes hores des de les files d'ERC Pere Aragonès, la consellera ha garantit que la situació s'ha pogut reconduir i que totes les parts s'han compromès perquè "no torni a passar".