La foto de l'acord del 9N, la famosa imatge dels líders dels partits sobiranistes parlamentaris a la sala Gòtica del Palau, després de pactar la data i la pregunta de la consulta, un 13 de desembre del 2013, s'ha repetit aquest vespre. I corregida i augmentada. Les declaracions d'aquest dimarts com a imputades de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i de l'exvicepresidenta Joana Ortega, pel procés participatiu del 9N davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han fet reviure per uns instants la unitat política i social de la legislatura passada al voltant del dret a decidir.

Enmig d'una pluja empipadora, a la plaça Sant Jaume, plena de gom a gom amb milers de manifestants, s'ha pogut veure com els líders CDC, ERC, ICV, CUP, UDC, DemoCat, MES; representants del Govern –la vicepresidenta, Neus Munté, i el conseller de Presidència, Francesc Homs– i de sindicats i entitats civils escoltaven l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com llegia un manifest en què titllava "d'antidemocràtiques" les querelles presentades contra Rigau, Ortega i el president de la Generalitat, Artur Mas.

La protesta en suport de Mas, Rigau i Ortega a la plaça Sant Jaume ha estat organitzada pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir i ha disposat d'una escenografia ben simbòlica, com ara les urnes i les paperetes del 9N. L'escena s'ha repetit davant de centenars d'ajuntaments de Catalunya.

Per altra banda, en acabar l'acte Munté s'ha mostrat sorpresa pel comunicat en què el TSJC expressava el seu malestar per les manifestacions d'aquest dimarts en suport dels querellats davant la seu del Palau de Justícia a l'avinguda Lluís Companys de Barcelona, on han declarat Rigau i Ortega i aquest dijous ho farà el president Mas.