La exvicepresidenta Joana Ortega en la lectura pública de la seva declaració / CARLES BADIA

L’exvicepresidenta Joana Ortega ha rebutjat aquesta tarda, igual com ha fet al matí la consellera Irene Rigau, que hagués desobeït al Tribunal Constitucional amb el procés participatiu del 9N. Igualment ha negat tenir consciència d’haver dictat cap resolució injusta i molt menys haver comès cap irregularitat econòmica.

Ortega ha insistit que, un cop el TC va suspendre la consulta del 9N, es van aturar immediatament tots els expedients econòmics i actuacions administratives. El procés participatiu que es va posar en marxa a partir d’aquell moment tenia una naturalesa totalment diferent. Quan el 4 de novembre, el TC va admetre a tràmit la nova impugnació del Govern central, el procés estava ja en mans dels voluntaris. “No hi havia res que jo pogués aturar”, va assegurar.

Pel que fa a la seva compareixença pública la nit del 9N l’ha explicat assegurant que era obligació del Govern comparèixer davant d’un fet molt rellevant que s’estava produint.

Aquesta tarda, el TSJC ha viscut gairebé la repetició de l’escena del matí. El Govern –tret del president Artur Mas i el conseller d’Economia Andreu Mas Colell, engripat– han acompanyat l’exvicepresidenta junt amb una àmplia representació de diputats del Parlament i una delegació d’Unió encapçalada per Ramon Espadaler. Ortega ha arribat acompanyada a més dels seus dos fills grans i els seus germans, del seu company, Rafael Entrena, que s’encarrega de la seva defensa.

“En un estat democràtic donar veu als ciutadans és una obligació del govern i entenc que vaig fer-ho bé, amb responsabilitat i respectant la legalitat”, ha assegurat tant dins com fora de la sala.

Ortega no ha respost ni a l’acusació popular ni al fiscal. I després de respondre al jutge i a la defensa, ha exposat una declaració personal.

L'exvicepresidenta ha insistit que ni ella ni ningú del seu equip van rebre cap requeriment ni recordatori sobre la suspensió del TC. És més, igual com ha fet Rigau, ha destacat que des del Govern central es va menystenir la convocatòria del procés participatiu.

“La política no ha de conduir-se pels tribunals del penal, sinó mitjançant diàleg, negociació i consens”, ha conclòs, demanant que es posi fi a un procés que considera injust.