El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara de l'ex presidenta del Parlament Carme Forcadell i el de l'ex secretaria de la Mesa Anna Simó. La decisió de l'alt tribunal és important perquè obre una porta perquè el cas torni a Catalunya, al TSJC, i els altres processats es puguin agafar a aquesta decisió del TC i surtin de la jurisdicció de Pablo Llarena que manté mig govern tancat a la presó des de fa 5 mesos.

El recurs, que es va presentar el 5 de febrer, demana retornar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya posant en dubte la legitimitat del Tribunal Suprem d'investigar la causa contra el referèndum.

La resolució del ple del TC s'ha pres per unanimitat i conclou que "El Ple ha examinat el recurs d'empara i ha acordat admetre-ho a tràmit, apreciant que concorre en el mateix una especial transcendència constitucional (art. 50.1 LOTC) perquè el recurs planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal [STC 155/2009, FJ 2, a)].

El ple argumenta que "El Tribunal aprecia que concorre una especial transcendència constitucional al afectar el recurs a una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina del Tribunal".

El TC dóna ara 10 dies a Pablo Llarena perquè transmeti tota la informació i emplaça les parts a presentar-se en aquesta causa.

 

Entre els arguments per retornar el cas al TSJC hi ha el judici del 9-N, per fets similars, que es va instruir i jutjar a Barcelona. Tot i que en aquell moment es va reclamar que es jutgés al TS, el mateix Suprem ho va desestimar. També argumenten que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és competent per instruir la rebel·lió.

Forcadell i Simó van començar el seu procés a partir de dues querelles de la Fiscalia per les decisions de la Mesa del Parlament de permetre les votacions de les lleis de desconnexió i transitorietat. Van declarar al TSJC, Forcadell fins a dues vegades —de fet l'expresidenta té 3 querelles sobre seu— i quan el ministeri públic va denunciar el Govern per la proclamació de la república, el magistrat del Suprem Pablo Llarena va demanar unir tot el cas sota la seva jurisdicció. I el TSJC va passar els dos sumaris que tenia: el de la Mesa, dirigit per Maria Eugència Alegret, i el del Govern, a les mans de Mercedes Armas.