La nova advocada de Carme Forcadell i Anna Simó ha engegat la seva estratègia posant en dubte la legitimitat del Tribunal Suprem d'investigar la causa contra el referèndum. Olga Arderiu ha enviat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional on reclama que el cas torni d'on va sortir, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Entre els arguments per retornar el cas al TSJC hi ha el judici del 9-N, per fets similars, que es va instruir i jutjar a Barcelona. Tot i que en aquell moment es va reclamar que es jutgés al TS, el mateix Suprem ho va desestimar. També argumenten que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és competent per instruir la rebel·lió.

Forcadell i Simó van començar el seu procés a partir de dues querelles de la Fiscalia per les decisions de la Mesa del Parlament de permetre les votacions de les lleis de desconnexió i transitorietat. Van declarar al TSJC, Forcadell fins a dues vegades —de fet l'expresidenta té 3 querelles sobre seu— i quan el ministeri públic va denunciar el Govern per la proclamació de la república, el magistrat del Suprem Pablo Llarena va demanar unir tot el cas sota la seva jurisdicció. I el TSJC va passar els dos sumaris que tenia: el de la Mesa, dirigit per Maria Eugència Alegret, i el del Govern, a les mans de Mercedes Armas.

Ara l'advocada de l'expresidenta del Parlament i de la secretària primera reclama que el cas torni a Catalunya.

En l'escrit, al qual ha tingut accés El Nacional, al·lega de nou la inviolabilitat parlamentària: "Afecta l'aforament dels diputats que gaudeixen d'immunitat parlamentària, la qual tampoc ha estat debatuda anteriorment per aquest Tribunal, tractant-se, sens dubte, d'un tema d'especial importància, tenint en compte que també pot suscitar amb relació a altres Parlaments autonòmics o, fins i tot, respecte dels diputats del Congrés". 

Es fa seus els arguments de la Fiscalia on diu que els fets van tenir lloc en territori català: "Si s'examina amb deteniment els fets que, presumptament i segons el relat del ministeri fiscal, podrien constituir els elements dels tipus penals imputats, aquests succeeixen en la seva totalitat a Catalunya, sense que cap d'ells hagi tingut lloc en un altre país o a la resta de l'Estat espanyol".

El recurs també mira de tombar el delicte de rebel·lió: "Si hagués existit algun alçament públic violent (extrem que aquesta part nega rotundament), s'hauria produït a Catalunya. D'haver-se declarat la independència, també hauria tingut lloc al Parlament de Catalunya i, per tant, a Barcelona". I el de sedició: "En cas d'haver tingut lloc algun alçament públic i tumultuari per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis o a qualsevol autoritat o funcionari públic el legítim exercici de les seves funcions o de resolucions administratives o judicials; això també hauria passat a la ciutat de Barcelona".

Nega també el delicte de malversació de fons públics per part de Forcadell i Anna Simó.