Que el procés català i l’1-O siguin protagonistes de les portades i editorials dels diaris unionistes no és un fet aïllat. En els darrers mesos, l’aparició de la paraula referèndum acompanyada de “totalitari”, “cop d’estat”, “atemptat contra l’estat de dret” és pràcticament el pa de cada dia i, fins i tot, en alguns cercles s’ha arribat a comparar amb els anys d'ETA al País Basc.

Aquest dijous, qui fa un pas més enllà en tot aquest catàleg d’atacs a Catalunya és el rotatiu Libertad Digital. En el seu editorial titulat “Drets humans trepitjats a Catalunya” comparen el Govern amb atracadors. “La mecànica dialogant dels colpistes no difereix en gran mesura de la que practiquen els atracadors amb les seves víctimes, de tal manera que si no aconsegueixen els seus propòsits a les bones, ho plantegen a les males”, es pot llegir a l’editorial.

Una comparació, força incendiària, dels intents infructuosos del Govern català d’establir diàleg amb Madrid, que encara va més enllà: “Durant dècades, el nacionalisme català ha imposat les seves tesis a la brava, a còpia de sancions, multes, d’apuntar els dissidents i en un flagrant incompliment de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional". 

Aquest seguit d’atacs serveixen per introduir la segona crítica de l’editorial: el sistema d’ensenyament català, sobretot el pes del castellà en l'escolarització. En aquest sentit, afirma que “han arraconat el castellà a l’escola” i “han amenaçat els pares que demanaven que el castellà no fos considerat una odiosa llengua estrangera”.

Paraules gruixudes que encara van més enllà i declaren que, tot i que “mai ha passat res”, només que “els que ho han denunciat han hagut de canviar els fills de col·legi, deixar la feina, tancar més d’un negoci de cara al públic i traslladar-se de localitat”.

En definitiva, segons el diari, aquestes són les conseqüències de viure en “un règim totalitari”, que ha violat “drets elementals invocant els deliris més classistes, racistes i supremacistes”, tal com es desprèn del rotatiu.