El futur del Congrés dels Diputats es dirigeix cap a la dreta, segons la darrera enquesta d'IMOP per a El Confidencial. Si ara se celebressin unes eleccions, el Partit Popular i Vox aconseguirien sumar majoria absoluta. Els populars es recuperen lleugerament de la crisi interna que els ha marcat les darreres setmanes i sumarien 8 representats al seu resultat de 2019, quedant-se amb 97 diputats. Per la seva banda, Vox és la formació que experimenta un creixement més marcat, passaria de 52 diputats a 80, és a dir, 28 més. De manera que la majoria absoluta de la dreta seria de 177 escons, un més del necessari. Es tracta d'una majoria que recau principalment en el gran creixement de l'extrema dreta
hemiscicle enquesta Elconfidencial

Font: El Confidencial

La formació liderada per Santiago Abascal fa mesos que va escalant posicions en les enquestes. En plena guerra interna del PP, l'extrema dreta trepitjar els talons dels populars. Ara, però, els populars es consolidarien en el segon lloc, darrere els socialistes, i Vox com la tercera força més votada a l'hemicicle, però cada vegada agruparia més vots. Tant és així que, percentualment, els dos grans partits de la dreta espanyola estan pràcticament empatats en el sondeig: el PP concentraria un 23,6% dels vots i Vox un 22%. La formació d'extrema dreta cada vegada sedueix a més votants, els quals acaben sent molt fidels. L'enquesta analitza la fidelitat dels votants i Vox destaca en aquest sector, amb gairebé un 90% de votants fidels, només seguit pel 70% de fidelitat que ostenta el PSOE. 

fidelitat votants enquesta ElconfidencialFont: El Confidencial

El bloc de dretes seria el clar beneficiat en unes eleccions en aquest moment, sent l'extrema dreta i no el nou lideratge de Feijóo el que apropa a les dues formacions a sumar prou per a la majoria absoluta. Tot i això, hi ha altres formacions de l'espectre de la dreta que no han tingut la mateixa evolució. De nou, una enquesta, mostra com Ciutadans estaria condemnat a desaparèixer de l'hemicicle. En aquest cas no conservaria cap escó, com assenyalaven altres sondejos, i perdria els 10 representants amb què compta ara. Mentre Vox destaca per la fidelitat dels seus votants la formació taronja la que menys fidelitat té. 

Un moment difícil pel govern espanyol 

Dues setmanes després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, una altra enquesta de l'IMOP mostrava com aquesta estava beneficiant el lideratge del PSOE en la carrera electoral. Dues setmanes més tard, l'augment dels preus de l'energia, els carburants, les matèries primeres i totes les conseqüències que s'estan derivant de la guerra estan passant factura al govern espanyol, especialment als socialistes. En uns nous comicis, la formació de Sánchez obtindria 102 diputats, 18 menys que l'any 2019. Seguiria sent la força més votada, però amb menys representants. Respecte al sondeig anterior, Sánchez perd 11 diputats i 485.000 electors, és a dir, un canvi radical en poques setmanes. 

Per altra banda, Unidas Podemos no surt especialment perjudicat de la crisi derivada de la guerra, ja que manté resultats similars a altres enquestes. La formació morada obtindria 25 diputats en unes noves eleccions, 10 menys que en les anteriors. Si bé es tracta d'un resultat pitjor, aquest fa temps que s'ha estancat al voltant dels 25 diputats. Fet que també mostra com l'anomenat efecte Yolanda Díaz s'ha desgastat.

Moviment entre els partits catalans

Pel que fa a la representació de les formacions catalanes hi ha alguns canvis lleugers. Tant Esquerra Republicana de Catalunya com la CUP sumarien diputats a les seves files, concretament un cada un, quedant amb 14 i 3 escons respectivament. En canvi, Junts per Catalunya perdria un representant, fent que en tingués 7.