ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La invasió de Rússia a Ucraïna ha impregnat tota l'actualitat i les estimacions electorals no han estat una excepció. La gestió de Pedro Sánchez del conflicte que preocupa a tota Europa li està servint per a treure més votants i consolidar-se com a primera força, segons l'enquesta de IMOP-Insights per El Confidencial. Des de fa setmanes els socialistes mantenen una tendència ascendent, molt marcada per la crisi interna al PP, la qual ja va ser un revulsiu per les expectatives electorals del PSOE. Ara, aquest primer impuls per la guerra interna dels populars s'ha vist consolidat pel posicionalment socialista davant del conflicte ucraïnès. Si les eleccions se celebressin en aquest moment, Sánchez aconseguiria 113 escons, 7 menys que l'any 2019. Pot semblar una mala notícia pel partit, però es tracta d'un dels resultats més propers a les darreres eleccions que han obtingut en un sondeig des d'aquestes.

Els socialistes es quedarien a poc de repetir els resultats del 2019 i congregarien u 27,7% dels vots totals. Segons l'enquesta, Sánchez recuperaria parts dels votants que havia anat perdent des dels darrers comicis motivats per la seva fermesa en la guerra a Ucraïna, mentre que el seu soci de govern s'enfonsa per la seva ambigüitat respecte a la mateixa. El rebuig a enviar ajuda militar a Ucraïna i el perfil baix de les principals figures de Podem, com Yolanda Díaz, han abocat a la formació a uns mals resultats. El partit taronja passaria de 35 escons a 24, un dels seus pitjors resultats en sondejos. Agruparien només el 10% dels vots i la fidelitat dels seus votants passa del 66% a 55%, beneficiant directament al PSOE. De les dues posicions que han pres els socis del govern espanyol respecte la guerra hi ha una clara guanyadora pels votants: la socialista. 

hemicicle El confidencialFont: El Confidencial

Vox trepitja els talons al PP

La desfeta interna del PP també és un factor clau per comprendre la millora a les enquestes dels socialistes. Malgrat el nou lideratge d'Alberto Núñez Feijóo les ferides de la guerra interna dels populars encara són papables als sondejos. No només es beneficia el PSOE d'aquesta estocada, sinó també Vox. En uns comicis ara el PP milloraria el seu resultat de l'any 2019, però no tant com en enquestes anteriors. Els populars passarien de 89 a 91 escons, concentrant el 22,2 % dels vots. Fa només uns mesos la formació semblava consolidada com a futura primera força superant de lluny els 100 escons, ara només sumaria dos més. 

La crisi del PP és una gran oportunitat per Vox que segueix consolidant-se com la tercera força de l'hemicicle del Congrés dels Diputats. Si ens fixem només en el nombre de diputats, la formació d'extrema dreta capitanejada per Santiago Abascal encara està lluny dels populars, aconseguint 71 diputats, 19 més que el 2019. Però analitzant la intenció de vot es pot veure com Vox i el PP estan gairebé empatats. Els populars concentren un 22,2% dels vots davant del 20% de l'extrema dreta, unes xifres mai abans registrades que exposen com s'estan enfortint el partit d'Abascal. El creixement de Vox també es veu en la repartició territorial del vot, on la formació d'extrema dreta supera al PP en 19 províncies, incloent-hi Barcelona, Girona i Tarragona. 

estimacio de vot al llarg del temps El confidencialPP Vox per provincies El confidencialFont: El Confidencial 

Estabilitat als partits catalans

Pel que fa a la representació de les formacions catalanes hi ha pocs canvis. Tant Esquerra Republicana de Catalunya com Junts per Catalunya, revaliden els seus resultats de l'any 2019 amb 13 i 8 escons, respectivament. L'única novetat vindria de la mà de la CUP que sumaria un diputat a les seves files, arribant als tres.