PP, Vox i Ciutadans han dirigit les seves crítiques per la no-compareixença de Clara Ponsatí davant el Tribunal Suprem tot i la citació del jutge Pablo Llarena cap al govern espanyol. El motiu? La reforma del Codi Penal que el novembre del 2022 va pactar l'Executiu de coalició amb ERC i EH Bildu i que ha permès, segons aquests partits, que l'eurodiputada de Junts no hagi comparegut aquest dilluns davant el Suprem. A Catalunya, qui més irats s'han mostrat per aquests fets són Ciutadans, especialment el seu líder al Parlament, Carlos Carrizosa, mentre que PP, Vox i els seus principals representants s'han mantingut en silenci. No han fet el mateix a Madrid, on els portaveus estatals del partit han carregat de valent contra el govern de Pedro Sánchez per haver pactat la reforma del Codi Penal i haver permès de retruc que Ponsatí hagi "torejat" la justícia i les institucions espanyoles, en paraules del portaveu de Vox, Jorge Buxadé, aquest dilluns. 

En el cas de Carrizosa, el líder taronja català ha considerat que el que ha fet Ponsatí, no acudint a la citació de Llarena, és burlar-se dels tribunals. Segons ell, l'eurodiputada, que aquest matí ha compartit una foto a les xarxes des Flandes després de passar la diada de Sant Jordi a Catalunya, "dedica el seu temps a burlar-se de la justícia espanyola com a animadora dels més friquis del separatisme", tot titllant l'exconsellera de "tronada". A més, també ha tingut espai a la seva piulada d'agrair irònicament al "senyor Sánchez", en referència al president del govern espanyol, el fet d'haver despenalitzat la sedició amb la reforma del Codi Penal fet que ha afavorit la situació de Ponsatí. 

El PP fa campanya: "Que aprofitin el temps que Sánchez sigui president"

Des de Madrid, el portaveu de campanya del PP per aquestes eleccions municipals, Borja Sémper, ha assegurat que l'actuació de Clara Ponsatí aquest dilluns ha estat vergonyosa i una burla contra les institucions espanyoles, aprofitant l'ocasió per fer campanya a favor d'Alberto Núñez Feijóo: "Aquesta gent no deixa d'intentar fotre's de tots nosaltres. Que aprofitin el temps que Sánchez sigui president perquè quan ho sigui Feijóo no ho aconseguiran", ha sentenciat. 

En el cas de Vox, el seu portaveu estatal i també eurodiputat, com Ponsatí, Jorge Buxadé ha lamentat l'exconsellera del Govern de l'1 d'octubre, conjuntament amb la de la resta d'exiliats que no han respost davant la justícia espanyola, està "torejant" i burlant-se de l'autoritat judicial, en aquest cas del Suprem. Per això, ha reiterat una de les grans peticions de la ultradreta: una reforma de la llei electoral per evitar que els partits independentistes es puguin presentar a les eleccions.