Falten quatre dies per donar el tret de sortida a la campanya de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. Tanmateix, en un any electoral com és el 2023, n'hi ha que posen els ulls més enllà dels comicis més propers. És el cas d'El Español i La Razón, que publiquen dues enquestes sobre les eleccions generals elaborades per Sociométrica i NC Report, respectivament. Amb les seves diferències, a grans trets totes dues mostren una mateixa tendència: la victòria de la dreta espanyola.

🗳️ Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

Malgrat la desaparició de l'arc parlamentari de Ciutadans, la suma entre el Partit Popular i Vox empeny les dues formacions a la majoria absoluta. El principal guanyador dels comicis és el PP. Amb el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo, els populars deixen enrere els seus 89 diputats aconseguits l'any 2019 i obtindrien entre 143 i 127 diputats. El Español és qui atorga un resultat més modest a Feijóo, els 127 escons que suposarien un 28% dels vots, un percentatge menor que en enquestes anteriors. Per això apunten que el líder popular està perdent impuls pocs mesos abans de les generals.

En canvi, respecte a Vox, és El Español que mostra un millor resultat, mentre que des de La Razón es vaticina un retrocés. L'any 2019, el partit d'extrema dreta liderat per Santiago Abascal va obtenir 52 diputats, resultats que repetiria segons el digital. En canvi, segons La Razón recularien fins als 42 diputats. Aquestes i altres sondejos mostren que la formació fa mesos que ha tocat sostre, igualar els seus resultats és la millor perspectiva que els donen les enquestes. En tots els escenaris que plantegen aquests dos sondejos, la suma dels dos partits els donarien més de 175 diputats, la barrera de la majoria absoluta. 

enquesta la razon maig 2023

Font: La Razón

Desfeta d'Unidas Podemos amb la irrupció de Sumar

Les dues enquestes mostren una gran patacada d'Unides Podem, de 35 diputats, passarien a 8 o 2 escons, depenen del sondeig. En els dos casos són resultats nefastos per la formació morada, que observa com el nou projecte de Yolanda Díaz, Sumar, fagocita gran part del seu electorat. Sumar se situaria entre els 30 i els 27 diputats. 

A més, el PSOE torna a recular per darrere de la barrera dels 100 diputats. En les dues enquestes obtindria entre 91 i 93 diputats, aproximadament una trentena d'escons que l'any 2019, quan van aconseguir 120 escons. Amb aquests resultats, repetir l'actual coalició al govern espanyol esdevé certament difícil, fins i tot, comptant amb el suport dels socis d'investidura. 

enquesta el español maig 2023

Font: El Español

Pel que fa als partits catalans, la majoria queden englobats en les dues enquestes dins del sac d'Altres, de manera que no s'especifica els seus resultats Només hi ha una excepció, a l'enquesta de La Razón és mostra com Esquerra Republicana de Catalunya podria revalidar els seus resultats de 13 escons o, en el pitjor escenari, perdre un diputat.