Vols saber quan són les eleccions generals del 2023? L'any actual està marcat a l'Estat espanyol pel gran nombre de cites electorals assenyalades al calendari. Des de les municipals, passant per algunes autonòmiques i les generales. Aquestes darreres s'espera que siguin a finals d'any, però concretament quan? Les darreres eleccions generals de l'any 2019 va ser un 10 de novembre i és d'esperar que les generals d'aquest 2023 siguin sobre aquestes dates. Tanmateix, a l'hora de convocar els comicis, el govern espanyol ha de trobar un dia, una elecció que ja arrossega polèmica. 

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🗒️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Possibles dates de les eleccions generals 2023 a Espanya

Per al moment, tot apunta que el dia preferit per la Moncloa per convocar les eleccions generals 2023 serà el pròxim 10 de desembre, segons apunta El Confidencial. Tot i que és la data límit amb què el govern espanyol estaria treballant, cal recordar que la llei electoral es pot interpretar de manera que els comicis es podrien arribar a fer el gener de 2024. Tanmateix, des de la Moncloa s'ha tancat la porta a aquesta possibilitat. A més, existeixen només de lletrats del Congrés que sostenen la tesi que el dia més probable és el 10 de desembre com a tard.

Però, per què encara no està decidit? Sempre hi ha la possibilitat d'un avenç electoral si el govern de coalició es trenca, per exemple. A més, hi ha un element extraordinari que posa encara més interrogants sobre aquests comicis: el 18è aniversari de la princesa Elionor

🗳️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls
 

Elionor i la jura de la constitució: abans o després de les eleccions generals 2023?

Justament, aquest any l'hereva al tron espanyol compleix 18 anys, concretament el 31 d'octubre. Aquesta edat marca el moment en què Elionor ha de jurar la constitució davant de les Corts espanyoles. Tot plegat tindria lloc molt a prop de les eleccions generals 2023 i cabia la possibilitat que en el moment de la jura, hi hagués un govern en funcions de cara a les eleccions generals. Tot plegat va despertar el dubtes sobre quan es convocarien les eleccions i quan tindria lloc la jura.

Finalment, el passat novembre es va confirmar: la princesa jurarà després de les eleccions. És la decisió pressa per l'actual govern, que no ha agradat a tota l'oposició, en especial a la dreta, perquè tot plegat implica que Elionor no jurarà el mateix any que compleix la majoria d'edat. Tanmateix, no s'ha especificat el dia. A diferència del seu pare, el que sí que està clar, és que no jurarà la Constitució espanyola el mateix dia del seu divuitè aniversari.