Les disputes entre Unidas Podemos i Sumar segueixen impedint que les dues formacions arribin a un acord per concórrer plegades a les pròximes eleccions. Però, és realment una decisió que marqui una gran diferència, segons mostra la darrera enquesta de 40dB per a El País o la Cadena SER? Sí. Si es presentessin per separat, Unidas Podemos passaria de 35 escons a 11, una gran patacada. En canvi, Sumar, aconseguiria 27 diputats. És a dir, arreplegarien més diputats que els que actualment té Podem, concretament 38. Tanmateix, encara aconseguirien més representants si Podem participés en el projecte de Sumar. En aquest cas, obtindrien 55 diputats. Així doncs, la diferència entre anar junts o separats és de 17 diputats (55/38). 

🗳️ Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

Tant junts com separats, aquest espai de l'esquerra espanyola milloraria els seus resultats de 2019. Un escenari que no es contemplava abans de la irrupció de Sumar al panorama polític espanyol. Dels 35 escons del 2019, aspirarien a 11 i 27, en cas d'anar separats, i 55, si anessin plegats. 

enquest elpais sumar podem hemicicle

Font: El País

Com afectaria tot plegat al PSOE? Si les dues formacions van separades, el PSOE obtindria 100 diputats, si anessin juntes, 97. En els dos escenaris, perdria representants respecte als 120 escons que va aconseguir l'any 2019. Contra més fort i aglutinador sigui Sumar, més votants socialistes aconseguirà seduir, segons el sondeig. Tanmateix, en cap cas es millorarà la suma actual de la coalició, situada en els 155 diputats, això no vol dir que no tinguessin possibilitats de tornar a La Moncloa amb el suport dels socis actuals. 

enquest elpais sumar podem diferencies 2019

Font: El País

La dreta espanyola afluixa 

Després de tot un seguit d'enquestes que deixaven a la dreta espanyola a les portes de La Moncloa, els darrers moviments polítics semblen frenar lleugerament el seu triomf. Les forces de dretes serien les més votades en uns nous comicis, però no tindrien el govern necessàriament en safata de plata. Per exemple, l'efecte del nou líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, es frena. Si hi ha acord entre Podemos i Sumar també afecta a aquesta banda del ventall polític espanyol. Amb acord, el PP opta a 119 escons, sense 124. Els dos casos es milloren els resultats de 2019, 89 diputats, i en els dos cal pactar. 

L'única opció dins de l'espectre de la dreta espanyola per pactar seria Vox, ja que Ciutadans no obtindria representació. Vox optaria a 42 escons si Sumar i Podemos van junts i 46 si van separats. En els dos casos empitjoren respecte a les eleccions de 2019, on van arribar aparentment al seu màxim amb 52 diputats. En cap dels dos escenaris, PP i Vox tenen prou per arribar junts a la majoria absoluta, però parteixen d'una millor posició que les esquerres espanyoles. 

Pel que fa a la resta dels partits que conformen l'hemicicle, l'enquesta de El País engloba la resta de formacions en la categoria Altres. De manera, que l'evolució dels partits regionals no es pot apreciar.