El diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, presentarà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per defensar el seu escó després que la Junta Electoral hagi acordat la retirada de la seva acta de diputat. Juvillà ho farà a títol personal però els serveis jurídics de la Cambra també treballaran un recurs al mateix tribunal. Tot plegat ho ha explicat el diputat anticapitalista en una compareixença de premsa on ha aparegut acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els membres de la Mesa Alba Vergés, Rubén Wagensberg, Aurora Madaula i el diputat dels comuns Lucas Ferro

En la compareixença Juvillà ha avisat que esgotaran totes les vies jurídiques per defensar el seu escó, i ha explicat que no ho fan com una lluita individual, sinó col·lectiva, perquè serveixi de precedent per protegir els drets dels diputats i els seus electors: "Ni ens aferren ni renunciem a res, es tracta de fer d'aquesta causa una eina de denúncia, i farem servir la millor estratègia possible". En aquest sentit, tant la formació anticapitalista com la resta de grups independentistes i sobiranistes de la Cambra estan estudiant conjuntament quines vies hi ha per seguir amb l'estratègia: també debatran si presenten cautelars o cautelaríssimes per endarrerir la decisió judicial, i a quin tribunal és millor fer-ho. En qualsevol cas, Juvillà ha volgut agrair el suport de Borràs i la seva "fermesa" en la defensa del seu escó. 

 

Juvillà també ha avisat que arribaran, si cal, a Europa, i ha volgut reiterar que es farà "tots a una" perquè és una causa col·lectiva, ben igual com ha remarcat que la decisió que l'ha portat a la condemna, no retirar llaços grocs del despatx de la Paeria de Lleida durant període electoral quan la JEC li va reclamar, també va ser col·lectiva: "Vam decidir col·lectivament no acatar les decisions de la JEC. Va ser una transgressió conscient i assumint-ne les conseqüències. Incomplir lleis injustes amb la voluntat de canviar-les", ha relatat el diputat. 

No reconèixer l'autoritat de la JEC

No acatar les decisions de la JEC és la defensa que fan els cupaires, que reivindiquen la sobirania del Parlament. La seva estratègia és la de mantenir que tant la JEC com el Parlament poden dir la seva sobre l'acta de diputat, i l'objectiu és confrontar ambdues institucions amb la finalitat que sigui la decisió del Parlament la que preval. En el ple de 17 de desembre es va decidir blindar l'escó de Juvillà amb una àmplia majoria, i això és el que reivindiquen els partits que s'han solidaritzat i implicat amb la causa.

Després de fer-se públic l'anunci de la JEC ahir a la tarda, la CUP va fer un comunicat on assegurava que no donava la batalla per perduda, i va anunciar que no reconeixen l'autoritat de la JEC perquè la resolució que preval és l'aprovada a la Cambra catalana: "Com que és el Parlament qui és competent en aquesta qüestió i no pas la JEC, ens acollim al dictàmen de 17 de desembre i defensarem la sobirania del Parlament. És més, la JEC no és un organisme judicial, sinó un ens administratiu amb funcions molt concretes centrades en el procés electoral i en inhabilitacions de diputats", va apuntar la formació.​

Batalla al Parlament

Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic per desobediència, precisament a la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a La Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió. 

El 17 de desembre es va blindar l'escó de Juvillà, i arran d'això la JEC va obrir un embat contra el Parlament, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informi sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que hagi pres la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. La JEC va acordar aquest dijous retirar la credencial al diputat  malgrat les decisions i al·legacions de la Cambra catalana.  D'aquesta manera, l'àrbitre electoral va donar la raó al PP, Vox i Ciutadans, que van ser els qui van elevar-ho. 

Avui a la roda de premsa només ha parlat Juvillà, però ahir es va pronunciar la presidenta del Parlament a través de les xarxes socials: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Pau Juvillà, saps que em tens al teu costat".