Es compleixen dos anys de l'inici de les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél, condemnat per enaltiment al terrorisme i injúries contra la Corona i les institucions de l'Estat per cançons i comentaris publicats a les xarxes socials. La seva detenció va mobilitzar, a partir del 16 de febrer del 2021, milers de persones, especialment joves, arreu de Catalunya per reivindicar la llibertat d'expressió. Les manifestacions van mantenir una gran intensitat durant més de 10 dies, en què sobretot els carrers de Barcelona, però també els de Girona o Lleida, es van omplir de barricades i fogueres i es van viure enfrontaments entre manifestants i policies. Va ser especialment sonada la crema de contenidors, que l'Ajuntament de Barcelona va intentar aturar enretirant-los de la zona de l'Eixample. La condemna d'Hasél, de dos anys i un mes, es complirà el pròxim mes de març, però a banda d'aquesta condemna, el raper n'acumula altres per diverses causes. En aquests dos anys, s'ha condemnat alguns dels manifestants de les protestes i encara hi ha diverses causes obertes. 

Condemnes de presó als participants de les protestes

Després de la detenció de Pablo Hasél al rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i el seu posterior empresonament, van començar les protestes, que els joves també van aprofitar per reivindicar problemes com la dificultat de l'accés a l'habitatge o de tenir un sou digne. La ràbia contra el sistema que els joves expressaven sovint es va canalitzar amb destrosses i incendis i enfrontaments amb la policia, i com a conseqüència va haver-hi 148 detencions i 11 empresonaments. Dos anys després, hi ha hagut dues condemnes. L'Audiència Provincial de Barcelona va condemnar a cinc anys i un mes de presó a un jove escocès, William Aitken, pels delictes de desordres públics i atemptats contra l'autoritat, amb agreujant d'instrument perillós perquè portava un patinet. L'Audiència de Girona va condemnar a tres anys i un dia de presó a un jove com a autor d'un delicte d'atemptat amb instrument perillós per haver llançat pedres contra els Mossos. En aquest cas, però, es va substituir la pena per l'expulsió del país, ja que era marroquí. 

Altres casos coneguts inclouen el de l'activista Carles de Sants, que el febrer del 2021 va estar empresonat durant cinc dies, i pel qual la Fiscalia demana 3 anys i mig de presó per un delicte de desordres públics, per haver col·locat tanques per impedir el pas dels furgons policials. Altres causes obertes inclouen la manifestació a Lleida el 17 de febrer, l'endemà de l'empresonament d'Hasél, per la qual va declarar la mare del raper, Paloma Duró, a la qual acusaven d'haver organitzat i promogut la mobilització. 

Entre els empresonats el febrer del 2021, destaquen vuit manifestants involucrats en l'incendi d'un furgó de la Guàrdia Urbana quan hi havia un agent dins, tot i que va sortir il·lès. El novembre del 2021 es va decretar presó amb fiança, però el març del 2022 quatre d'ells encara estaven a la presó de Brians 1 perquè no podien pagar-la. El març, una jutgessa els va processar pels delictes d'homicidi en grau de temptativa, organització criminal, manifestació il·lícita, desordres públics, atemptat contra l'autoritat, incendi i danys. 

1 manifestación barcelona pablo hasél 2702 sábado Pau de la Calle
L'incendi d'un furgó de la Guàrdia Urbana va ser un dels moments més crítics de les protestes. / Foto: Pau de la Calle

Pablo Hasél denuncia el tracte i les condicions a la presó

Pablo Hasél, de 34 anys, compleix el segon aniversari al Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida. Tot i que gairebé ja ha complert íntegrament la condemna per la qual va ingressar a la presó el 2021, no se li ha concedit cap benefici penitenciari, de manera que es manté en el segon grau i no té permisos. El motiu és que Hasél s'ha negat a fer cap programa de tractament penitenciari. Quan va complir un any a la presó va afirmar que considerava "intolerable" que en una presó de la Generalitat de Catalunya se li volgués fer "una rentada de cervell". En aquest sentit, va assegurar que no volia trair els seus principis i que si sortís fent la rehabilitació que se li demana obtindria una "llibertat falsa". 

El raper també ha denunciat el tracte que ha rebut a la presó en aquests dos anys. El passat mes de desembre, fins i tot va enviar una carta a la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, en la qual va denunciar el tracte rebut a la presó. Hasél va explicar que a causa de "les condicions de la presó" pateix de "forts problemes estomacals" i que "després d'esperar i lluitar un any per les proves" havia rebut un mal tracte per part dels Mossos d'Esquadra. "L'altre dia no em vaig poder fer una colonoscòpia perquè els Mossos volien estar al meu costat despullat amb el tub posat. Una humiliació més", va afirmar Hasél. La situació es va tornar a repetir a mitjans de gener, segons va denunciar la Plataforma Antirepressiva de Ponent, perquè els policies responsables d'acompanyar-lo a la prova mèdica van rebutjar abandonar la consulta per "la seguretat del personal sanitari". 

En una carta posterior, el raper també va denunciar que les instal·lacions a la presó de Ponent "cauen a trossos" i que les condicions són molt dolentes. "La llum marxa constantment, sovint no funcionen ni l'aigua calenta ni la calefacció (...) no controlen les plagues de xinxes, paneroles i rates", va assegurar Hasél. 

manifestación barcelona pablo hasél 2702 sábado / Pau de la Calle
La detenció de Pablo Hasél va ser el detonant d'unes protestes amb les quals la joventut va reivindicar problemes socials. / Foto: Pau de la Calle

Quines altres condemnes té Pablo Hasél?

El raper lleidatà complirà el pròxim mes de març els dos anys i 1 mes de presó que se li van imposar pels comentaris i cançons amb missatges contra la monarquia espanyola i la policia. Inicialment, la pena era de 9 mesos, però l'Audiència Nacional li va sumar un any i quatre mesos més en substitució de la multa de prop de 30.000 euros que no podia pagar. Tanmateix, Hasél té pendents altres penes. El juny del 2020 el van condemnar a sis mesos de presó i 18 mesos de multa per haver agredit l'any 2016 a una periodista de TV3 durant una protesta al rectorat de la UdL. Es va considerar provat que la va empènyer, insultar i ruixar amb líquid de neteja, motiu pel qual també l'havia d'indemnitzar amb 12.150 euros. La pena podria enfilar-se a l'any si Hasél no paga la multa. D'altra banda, i un cop ja era a la presó, el febrer del 2021, l'Audiència de Lleida el va condemnar a 2 anys i mig de presó pels delictes d'obstrucció a la justícia i amenaces per haver amenaçat el testimoni d'un judici. Un cas que el raper ha assegurat que va ser un "muntatge" perquè el testimoni era "un confident policial". Hasél, doncs, tindria pendents almenys tres anys més de presó, que hauria de complir íntegres si es nega a fer les activitats per obtenir beneficis penitenciaris. 

En canvi, a principis d'aquest mes de febrer, l'Audiència de Lleida va absoldre Hasél i 10 encausats més, coneguts com 'Els Onze de la Subdelegació', per la protesta a la subdelegació de Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont el 2018. La Fiscalia demanava 5 anys i 9 mesos de presó i una multa de 5.400 euros pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat, tres delictes de lesions a agents dels Mossos i danys, però els van absoldre per falta de proves. Tanmateix, la Fiscalia ha anunciat que recorrerà l'absolució al TSJC, de manera que el procediment encara té recorregut i Hasél podria rebre una nova pena.