Un jove escocès de 22 anys, que va participar en les protestes en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél, a Barcelona, ha estat condemnat a 5 anys i 1 mes de presó. L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a William Aitken perquè considera que hi ha proves suficients per acusar-lo de culpable de delictes de desordres públics i atemptats contra l'autoritat, amb agreujant d'instrument perillós. Aitken, està empresonat des del febrer de 2021, aleshores no se li va concedir la llibertat provisional amb l'argument que el Regne Unit és un país fora de la Unió Europea des del Brexit i hi havia risc de fugida. L'acusació es fonamenta d'acord amb els testimonis de dos Mossos d'Esquadra que l'acusaven de moure contenidors i llançar pedres contra els Mossos durant una manifestació als jardinets de Gràcia el febrer de 2021. 

La defensa recorrerà la sentència

L'any 2021, Aitken va ser jutjat i va estar un mes en presó preventiva per uns fets que es van produir el 17 de febrer del mateix any, el tercer dia de les protestes en contra de l'empresonament a Hasél. Segons el que se cita a la sentència, a la cruïlla entre la rambla de Catalunya i la Gran Via de les Corts Catalanes, el jove va moure contenidors per impedir el pas de la policia i després va cremar un contenidor amb l'ajuda d’un company que no va ser identificat pel cos policial. Els agents l'acusen també d'haver llençat pedres contra les furgonetes de la BRIMO que vigilaven la zona i d'haver utilitzat el seu monopatí per trencar llambordes. El tribunal ha considerat que el monopatí es tracta d'un "instrument perillós" i suposa un agreujant en la comissió dels delictes. 

La condemna d'Aitken és la primera pena a conseqüència de les protestes a favor del raper, i la seva defensa, Alerta Solidària, ha assegurat que recorrerà la sentència, que qualifica la condemna de desproporcionada i sosté que en el judici va haver-hi contradiccions amb altres agents dels Mossos. "No podem entendre la contundència en condemnar per atemptat, i amb l’agreujant de disfressa, quan no consta cap agent policial ferit, cap dany a cap vehicle, equipament ni mobiliari, ni cap pedra ni objecte que s’hauria llençat. Només, un cop més, consta la paraula dels policies contra la nostra", diu Alerta Solidària en un comunicat.

En la sentència, el tribunal ha rebutjat la petició de la Fiscalia que demanava que l'acusat fos expulsat de l'estat espanyol. El tribunal no admet la versió del jove escocès que sempre ha negat la seva participació en els aldarulls i el llançament d'objectes contra la policia. En la versió que va donar Aitken assegurava que havia arribat a la manifestació juntament amb uns amics per error, i que es van quedar per curiositat i fer fotos del que estava passant. La fiscalia, demanava més de set anys de presó per l’acusat, però havia sol·licitat substituir una part de la pena a canvi de l'expulsió del jove del territori espanyol, tal com es recull a l'article 89 del codi penal. El tribunal, en canvi, rebutja aquesta possibilitat, en considerar que s'ha de tenir en compte l'arrelament i la situació familiar i laboral del jove, que a Barcelona hi té feina, parella i un germà.