L’Audiència de Lleida ha absolt el raper Pablo Hasél, a qui la Fiscalia demanava 5 anys i 9 mesos de presó i una multa de 5.400 euros pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat, tres delictes de lesions a agents dels Mossos i danys, durant els aldarulls que es van produir després de la manifestació del 25 de març de 2018 davant de la Subdelegació del govern espanyol a Lleida contra la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya. En la sentència, feta pública aquest divendres, la secció 1a de l’Audiència de Lleida també absol els altres 10 acusats, a qui la fiscalia demanava la mateixa penal que Hasél, i en altres casos rebaixada a 5 anys de presó i 3 mesos. La sentència no es ferma, i es pot presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Hasél és a la presó de Ponent, el 16 de febrer farà un any, per dues condemnes.

En la sentència, el magistrat ponent, Ignacio Echeverria, exposa que la manifestació va concentrar unes 3.000 persones i que després va haver-hi aldarulls, cinc mossos van resultar ferits i va haver-hi danys valorats en més de 9.000 euros, però que no s’ha provat que ho fessin Hasél i els seus companys, que mai han negat que fossin a la manifestació. “La identificació dels acusats en posicionaments diferents de la manifestació no permet sostenir que als voltants es cometessin els fets delictius imputats, ja que això no ha quedat provat, ni de la prova practicada s’ha constatat participació activa dels mateixos”, sosté el tribunal.

Una acusació genèrica

L’Audiència de Tarragona també renya la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat perquè han fet una acusació genèrica i sense individualitzar quina actuació van dur a terme els processats. “Ningú pot ser condemnat per una cosa diferent de la que se l’ha acusat i de la qual, per tant, no ha pogut defensar-se; i s’ha d’entendre per cosa, no únicament un concret esdevenir d’esdeveniments”, declara el tribunal.

La mateixa sala sosté que “els acusats no han pogut conèixer de manera plena i adequada els fets de què se’ls acusa, perquè no s’identificà els que van cometre els delictes d’atemptats i lesions als agents”. Hi precisa que en els desordres públics es pot defensar una actuació conjunta, però en els altres delictes calen “exigències mínimes d’individualització”, i per això també els ha absolt dels delictes d’atemptat, lesions i danys.

Critica els Mossos

El grup de suport del raper va criticar que hi hagués sis agents dels Mossos d'Esquadra durant el judici que envoltaven el raper i que estigués emmanillat en les sessions. I, fa unes setmanes, Hasél va denunciar el tracte vexatori per part dels agents, que va fer suspendre una visita mèdica que tenia perquè no li volien treure les manilles ni deixar-lo sortir de la sala. El Departament de Justícia va anunciar que se li havia reprogramat la visita mèdica.