Una nova veu s'ha sumat a les pressions a les files independentistes perquè es conformi ja un Govern. La dona d'Oriol Junqueras, Neus Bramona, ha reclamat que es formi un nou Executiu a Catalunya perquè considera que podria "ajudar" els presos polítics. Així ho ha assegurat la dona del vicepresident empresonat en una entrevista a El món a RAC1, en el que ha estat la seva primera aparició davant dels mitjans en sis mesos d'empresonament de Junqueras.

Bramona veu els presos polítics com a "hostatges de l'Estat espanyol", i per aquest motiu reclama a la classe política independentista que es faci l'impossible per configurar un nou Executiu català. I és que, segons la dona de Junqueras, un nou Govern "ajudaria" a millorar la situació dels consellers empresonats.

La parella del vicepresident s'ha mostrat combativa amb l'Estat espanyol, al qual ha acusat de retenir els polítics independentistes a la presó sense que hagin comès cap delicte. "Sabem que no hi ha delictes de rebel·lió ni de sedició. Sabem que és una novel·la que han escrit i fonamentat amb ves a saber quins arguments", ha exposat en referència a les interlocutòries del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. 

La dona d'Oriol Junqueras també ha denunciat que s'estan vulnerant els drets dels seus fills amb l'empresonament del seu marit a la presó madrilenya d'Estremera. Després que el vicepresident demanés el trasllat a Catalunya, ara és la seva dona qui insisteix en aquesta idea, tot i que avisa que "no se'n refia gens perquè [el poder judicial] fa el que vol".

"Ha valgut la pena"

Malgrat les dificultats per les quals està passant, la dona de Junqueras assegura que el vicepresident "va portar la voluntat d'un poble fins el final", un gest que ha "valgut la pena" per a "obrir els ulls al món" sobre l'actitud de la justícia espanyola.

De fet, Bramona ha assenyalat que Junqueras mai no es va plantejar no assistir a la cita del 2 de novembre davant de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, qui aleshores duia la causa de l'1-O. "L'opció de Brussel·les la teníem, però l'Oriol va decidir que es volia quedar al nostre costat i al de la gent".

"En Lluc es va adormir plorant"

Precisament, la dona de Junqueras també ha explicat com va ser el darrer dia que va veure el seu marit en llibertat i ha assenyalat que tenia mals auguris. "Tenia coll avall que l'Oriol entraria a la presó quan els van citar a declarar", ha lamentat.

Un cop va saber la decisió de la jutgessa de deixar-lo en presó preventiva, Bramona va preferir no explicar res als seus fills. Va esperar fins l'endemà per parlar amb el Lluc, el més gran i que feia 5 anys el dia que Junqueras va ser empresonat. 

"En Lluc preguntava quan tornaria i jo li deia que no en tenia ni idea, però que hi havia una pila de gent que s'estimava tant el pare que farien tot el possible per treure'l d'allà", ha explicat la parella del vicepresident, que ha explicat que el seu fill gran "es va adormir plorant".